maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Svenskar vill ha högre miljökrav på byggbranschen

75 procent av tillfrågade i en Sifoundersökning vill att det ställs högre krav på minskad miljöpåverkan vid upphandling av byggtjänster.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Allmänheten vill att det ställs tuffare krav på byggbranschen att agera mer miljövänligt. Foto: Cramo

– Om vi menar allvar med att ställa om byggbranschen till att bli mer hållbar så måste det finnas skarpare miljökrav. Här kan offentliga affärer gå i bräschen och göra stor skillnad, säger Martin Freland, Kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöchef på Cramo.

I en ny Sifoundersökning som Cramo låtit göra svarar nära 8 av 10 av svenskarna att de tycker att det i upphandlingar av byggtjänster bör ställas högre krav på minskad miljöpåverkan. En grupp på 13 procent, tycker inte att det borde ställas högre krav.

– Det är glädjande att så många vill se skärpta miljökrav vid byggupphandlingar. Nu gäller det för politiker och tjänstemän att våga ta steget, säger Martin Freland.

Varje år upphandlar staten, kommuner och regioner tjänster för omkring 800 miljarder kronor. Störst klimatpåverkan har inköpskategorin bygg, fastighet och mark, som står för 40 procent av all klimatpåverkan från upphandling. Näst störst påverkan har inköpskategorin utrustning och material, som bland annat består av byggmaterial och bränsle. Den kategorin står för knappt 20 procent av all klimatpåverkan från offentlig upphandling.

Text:

Undersökningen

Undersökningen genomfördes av Sifo på uppdrag av Cramo i form av 1 000 online-intervjuer under perioden 11–19 maj.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer