Alla maskinentreprenörer, nästan, tittar nu nervöst mot 2024… Det är liksom ingen fart såhär i slutet på året, och till skillnad mot de senaste tio åren händer det oroväckande lite i orderböckerna. För vissa. Inte alla.
– Jag ser att vi har att göra två månader framåt. Sedan är det osäkert, säger Kenneth Andersson, vd och ägare av Sörgarlinge Gräv & Transport med bas i Arboga…
Men tillägger:
– Det är som det var förr, lite lugnare och mer normalt tempo. Jag ligger inte sömnlös, men det har man nog gjort ibland de senaste åren, för det har varit ganska stressigt och väldigt mycket att göra…
Kenneth Andersson är också ord-förande i Schaktgruppen med säte i Köping. Huvudkontoret ligger strategiskt placerat mitt i stan mellan Köpings båda kyrkor. Antagligen Sveriges mest centralt belägna maskinförmedling.
– Det är 19 delägare just nu, vi har varit 25. Företagen är specialiserade på en rad olika områden och kompletterar varandra och samarbetar. Vi är i princip helt verksamma bara i det här området i Mälardalen, berättar Hans Kalnins, som är Schaktgruppens verksamhetsledare.
… det här är framtidens land. Det är i dessa miljöer, med en bred blandning av markjobb, med närhet till flera större tätorter, utbyggd infrastruktur, pendlingsavstånd till en rad stora och mindre arbetsgivare, som Sveriges hjärta slår som stadigast. Det är sannolikt här, mitt i Mellansverige, som konjunkturnedgången kommer att ridas ut med minst hack i skivan. Här finns lite av allt. Efterfrågan på markjobb går upp och ner, men någon tvärnit är inte att vänta. Ingen explosion av nya jobb heller.
– Det har gått spikrakt upp sedan 2012, kan man säga och det kanske drar igång igen om ett år med högt tempo. Vi vet inte, resonerar Kenneth Andersson som just den här dagen ändå var tvungen att kliva upp själv och köra maskin då det saknades en pilot för en av de 15 enheterna i bolaget.
När allas blickar är vända mot expansiva Norrbotten eller större infrastrukturprojekt är det smart att titta där inget gör stort väsen av sig. Det fattade en rad kloka maskinentreprenörer när Botniabanan byggdes i början av 2000-talet. När många sprang på samma boll öppnades för säkra långsiktiga marknader inne i landet.
Köping är beläget vid Mälarens östra strand och ligger cirka 100 kilometer väster om Stockholm. Staden har en central placering i Mellansverige och är lättillgänglig via väg och järnväg. Härifrån tar man sig utan vidare till Eskilstuna, Västerås, Örebro.
Richard Folkebrandt, är näringslivschef Köping:
– Det finns ett utvecklat samarbete mellan Köping, Kungsör och Arboga – Samverkat i västra Mälardalen. Tre kommuner som tillsammans har 50 000 invånare och ett varierat näringsliv. Vi har tre universitet i regionen. Vi kommer behöva bygga mer här. Förr flyttade man dit jobben fanns, men det förändras när pendling fungerar och trenden att jobba hemifrån ökar. I det här området finns närheten till natur och lägre kostnader för bostäder, konstaterar Folkebrandt.
Ett bevis för att Folkebrandt har en poäng med sitt resonemang kan illustreras av hur Johan Nilsson, Nilsson Gräv AB, jobbar på hårt med sin nya Volvo EC250 ENL. Nilsson har blivit utskickad av Schaktgruppen (entreprenörsavtal med VME Köping) till det expansiva villa-området Ullvi Backar i utkanten av centrala Köping. Jobben här tycks mala på.
– Jag ska vara här i över ett år till, jag är nog lyckligt lottad. Det är ett stort projekt detta med vägar, bostäder och även industrier här, säger Johan Nilsson och pekar ut över ett fält.
Johan Nilsson började i familjeföretaget 1982 och 2018 var det dags att starta upp eget då syskonen drog sig ur på grund av ålder. Johan har lite perspektiv på konjunkturer efter så många år i branschen.
– Det är mer jobb nu än förr. Så är det helt klart. Och här i kommunen finns det mycket planer framåt. Det byggs mer, konstaterar Johan Nilsson.
Men stämmer känslan med fakta? Byggstartsindex från Byggfakta pekar just nu ner med 17 procent. Men i den här regionen, Västmanland, pekar det faktiskt något uppåt. Inte mycket, men det rullar på i maklig hastighet.
Någon oro för byggkonjunkturen borde väl ändå finnas även här?
– Jo, men vi läser ju och ser hur konjunkturläget beskrivs just nu. Hur det ser ut i omvärlden i stort. Det är klart att en oro finns. Färre långa projekt som ligger ute nu. Jag känner en sådan oro i varje fall, säger Schaktgruppens Hans Kalnins som är den som är spindeln i nätet och har tät kontakt med samtliga 19 delägare.
Men bilden är inte svart eller vit.
– Min känsla är att vi ändå jobbar på nu. Det finns att göra. Och med 19 entreprenörer som delägare är det inte en enhetlig bild. Vissa kan tycka olika om konjunkturen från en vecka till en annan vecka också, berättar Kalnins.
Marknaden här påverkas på samma sätt som i resten av Sverige, och det är inte bara negativt för alla att det bromsar in för någon. Axel Jansson som snart ska fylla 20 satt och spakade på ett fint jobb i sin maskin för en större entreprenör när ett jobb ”tappades” och som ung och sist in fick han packa ner matlådan, kliva ur maskinen och gå…
– Jag fick sluta. Men klasskompisen där borta (Axel pekar ner mot en bandgrävare med ett annat företags logga), fick vara kvar, då han kom in före mig. Jag gick över hit till Kenneth (Sörgarlinge Gräv & Transport) och frågade om han hade jobb, men det var inte helt läge då heller. Men jag tog ett tillfälligt jobb i betongbranschen, och tre månader senare kunde jag börja köra maskin här för Kenneth, berättar Axel, som ser mer än nöjd ut över att den nya chansen dök upp så pass snabbt.
Fast den här dagen får Axel gå spadgubbe då Kenneth, tillika ordförande i Schaktgruppen, tycker att det är han som borde sitta i värmen i maskinen… Han äger ju ändå bolaget.
– Lite kallt är det, ler Axel och huttrar till lite i arbetskläderna.
Schaktgruppens Hans Kalnins tycker att medlemmarna är ganska bra på att rekrytera yngre talanger och ta hand om dom. Flera, både killar och tjejer har under åren fått chansen till praktik i något av företagen och sedan har det lett till bra och intressanta jobb i något av gruppens företag.
– I det här läget vi är i nu, med en konjunktur som är osäker, så blir företag som har fler anställda såklart mest oroliga. Lönekostnaden finns där oavsett hur det utvecklas. För det går nästan inte att säga upp kunnigt folk i den här branschen. Man får kanske inte tillbaka dem när det vänder, resonerar Kalnins.
Trenden bland unga maskinförare talar också för Schaktgruppen. Företagen som är delägare här täcker i princip alla jobb som kan göras med anläggningsmaskiner, och fokus är på den regionala och lokala marknaden. Här drar man inte iväg till Stockholm eller söker sig till stora vägbyggen. Allt fler yngre väljer också nu företag där det går att komma hem till familj och fritid varje dag. Långa resor och övernattningar fungerar dåligt i en värld där det förväntas att man ska dela på ansvaret för hem och barn med sin partner.
– Personalomsättningen i Schaktgruppen är låg, och jag har regelbundet kontakt med maskinförarutbildningar i regionen. Tyvärr får inte så många chansen, men vi måste ju försöka. Upplever också att det är mycket diskussioner om löner bland de yngre. De byter jobb oftare för att få mer i lön, som det verkar, och det gör nog att vissa företag blir försiktiga med att rekrytera och lära upp, resonerar Kalnins.
Styrkan med det koncept som Schaktgruppen bygger på är att dom lyckas täcka in så mycket olika jobb på den närliggande marknaden. Tillsammans förfogar de över cirka 100 maskiner och 70 kompetenta medarbetare som under tid byggt upp en stark relation med både privata och offentliga beställare. Förutom att gruppen levererar entreprenadmaskiner och lastbilar, fixar delägarna även trädfällning, sopning och sandning, slåtter, grönytor och snöröjning. Ja, nästan allt.
– Vår ambition är att bli fler. Vi var 25 när vi startade, nu 19. Det enda vi inte har direkt i gruppen är en väghyvel faktiskt. Men det löser vi också om det behövs. Mitt jobb bygger på att vara spindeln i nätet här och sköta viss administration, se till att delägarnas medarbetare har den kompetens som krävs för alla jobb och hålla kontakten med våra beställare. Hjälpa till med det de behöver, kan man säga, berättar Kalnins som gick från NCC till Schaktgruppen 2018.
Maskinföraren Axel Jansson har redan fått känna av lågkonjunkturens effekter när han tvingades kliva av branschen på grund av arbetsbrist. Men Axels nya arbetsgivare Kenneth Andersson har varit med i flera upp och nedgångar. Bland annat den tuffaste i mannaminne på 90-talet.
– Då klarade jag mig precis, med fingret i ögat… var nära att förlora företaget men fick hjälp av ME med att komma ur ett avtal. Nu är det mer ett normalläge egentligen. Hade jag gjort grunder till privatpersoner, då hade jag varit väldigt orolig nu. Men vi har avtal gällande service och underhåll av VA och liknande markavtal. Ledningar kommer att behöva bytas oavsett konjunktur, konstaterar Schaktgruppens ordförande Kenneth Andersson.