maskinentreprenoren logo

Krönika

Sverige behöver en sund byggbransch

Är det rimligt att arbeta...

Lästid:  0 min

article

Är det rimligt att arbeta i en bransch där företagsägaren inte vet vem som jobbar och vilka företag som finns på arbetsplatsen? Såklart inte.Men du som vill ha koll har säkert redan bytt till de säkra ID06-kortet. Vill du konkurrera på lika villkor har du också säkert säkerställt att underentreprenörer på ditt bygge också har gjort det. Tänk såhär:

1. Byt dina gamla ID06-kort till de nya säkrare ID06-korten.

2. Kravställ mot UE att byta kort till de nya säkrare ID06-korten.

3. Avvisa UE som inte bytt kort. Låter det jobbigt? Det verkar så, för det är somliga som ligger efter.Sist jag kollade hade cirka 80 procent av de svenska företagen som använder ID06 kort bytt till nya säkra kort. Men mindre än 3 procent av de utländska. Att de utländska ligger efter gör mig misstänksam. Som jag ser det är det en kraftfull indikation på att olagligheter i branschen riskerar att fortsätta. Utan de nya ID06-korten är det mycket svårt, eller kanske omöjligt att ha koll på underentreprenörsleden på svenska byggarbetsplatser. Det har i varje fall fungerat dåligt hittills.

Nu vet jag att ni maskinentreprenörer överlag sköter det här bättre än många andra. Jag tror detta beror på en rad olika saker. Ni är små och medelstora familjeföretag med tydliga lokala nätverk som ni inte vill riskera att förstöra genom oseriös verksamhet. Ni har också tunga investeringar i maskiner som kräver en transparens i företagandet.

Anläggningsmaskiner måste vara säkra och besiktade och framföras av folk som kan sitt yrke. Annars kan det gå väldigt illa. Konkurrensen om skickliga maskinförare gör att ni måste vara och förbli attraktiva arbetsgivare.Men ni verkar ändå ofta inom byggbranschens områden – en bransch där det alltför ofta utförs arbeten av företag och individer som verkar utanför svenska lagar och regler. Även om ni sköter er så blir ni drabbade av osund konkurrens.

Jag kan inte er bransch lika bra som byggbranschen, men jag ser att antalet företag som vill hyra ut maskiner utan förare blir fler i Sverige. Jag är orolig. Vilka kommer då att framföra de här maskinerna om vi inte får ordning och reda?Det är inte en hopplös kamp. Vi är många som kämpar för att byggbranschen ska bli en ren och attraktiv bransch igen.

Allt färre svenska ungdomar söker sig till oss. Första steget är att byta ut de gamla ID06-korten till de nya. Var med och skapa trygga arbetsplatser som inte gynnar kriminalitet och människohandel! Följ 3-stegs-modellen som jag beskrev högre upp.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer