maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Sverige i topp som maskintillverkare

Tidningen International Construction rankar varje år de 50 största maskintillverkarna. Listan baseras på försäljningssiffror. Årets lista är "svenskare" än vanligt. Bara Kina, Japan och USA tillverkar mer maskiner än vi i Sverige.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Volvo CE har 4,7 procent av den globala marknaden. Caterpillar 13,9. Foto: Micael Appelgren

Baserat på försäljningssiffror från 2021 konstaterar International Construction att branschen har vuxit med drygt 20 procent mot tidigare år, och landar därmed på de högsta globala försäljningssiffrorna någonsin.

Föga överraskande är det fortfarande Caterpillar som kvalar in som världenst största tillverkare. Men det finns två svenska bolag på tio i topplistan. Volvo CE (6) och Sandvik (10). Sedan hittar vi Epiroc som nummer 13. Det gör att Sverige är större än Tyskland som maskintillverkare i ett globalt perspektiv.

Annars är det mest uppseendeväckande att Kineserna stormar fram, med tre bolag på listan (SANY, XCMG, Zoomlion), där XCMG nu räknas som tredje största tillverkare i världen efter Caterpillar och japanska Komatsu. Japan får också med Hitachi (9) på tio i topplistan. SANY rankas som 4:a, och är därmed större än både Volvo CE och John Deere. John Deere klättrar på listan efter förvärvet av Wirtgen Group 2017.

Volvo CE har 4,7 procent av den globala marknaden. Caterpillar 13,9.

Text:

Yellow Table 10 i topp

1. Caterpillar, USA

2. Komatsu, Japan

3. XCMG, China

4. Sany, China

5. John Deere, USA

6. Volvo CE, Sweden

7. Zoomlion, China

8. Liebherr, Germany

9. Hitachi, Japan

10. Sandvik, Sweden

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer