maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Sveriges yngsta och första kranstudent

Melvin Lindgren är landets första gymnasiestudent som har tagit en examen på byggprogrammet gällande tornkran (stationär kran). Utbildningen har inte funnits på gymnasiet förrän Katrineholms tekniska college beslöt sig för att ge det en chans.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

– Det är intressant och roligt, jag har alltid varit intresserad av maskiner sedan jag var liten, och det var roligt att gå en utbildning som inte alla andra gör. Nu börjar jag jobba direkt på måndag efter jag har tagit examen, säger Melvin Lindegren till tidningen Maskinentreprenören.

Daniel Geiborg som är ansvarig lärare på Katrineholms tekniska college berättar:

- Vi hade köpt en kran till utbildningen på byggprogrammet och tänkte att vi kanske skulle undersöka om en utbildning till kranförare, tornkran, var något som branschen hade intresse av. Så vi kontaktade Flens Byggmaskiner och undersökte om de till exempel kunde ta emot en elev som praktikant under utbildningen, och de kunde dom.

Sedan frågade lärarna eleverna på byggprogrammet om det var någon som var intresserad, och det var det. Melvin slog till och blev därmed först i Sverige med en kranutbildning från gymnasiet.

Men det var inte helt lätt. När något är nytt finns det inte klara rutiner. Skolverket ville först inte medverka då man såg ett problem med att Melvin Lindgren var under 18 år. Men egentligen var det ett missförstånd, för åldersregeln gäller bara mobilkranar, när det gäller tornkran är det fullt möjligt att påbörja utbildningen under 18 år, visade det sig när saken undersöktes lite närmare.

Ett annat bekymmer var ju att lärarna på skolan egentligen inte hade någon kunskap om kranar, så det behövdes handledare och utbildningsmaterial. Här kunde Kranbolaget med Dennis Nyberg ställa upp. Utbildningsmaterial som passade Melvin togs fram och det har fungerat mycket bra både enligt Melvin, Kranbolaget och skolan.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer