maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Svevia ökar orderstocken 2024

Svevia avslutade 2023 i rejäl motvind och sista kvartalet slutade på ett rejält minus. Men det finns jobb i orderstocken för 2024.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Joachim Hallengren, vd och koncernchef i Svevia.  Foto: Svevia/Pressbild

Svevia redovisar ett rörelseresultat för 2023 på 72 miljoner kronor (422). Det är en rejäl smäll. Under fjärde kvartalet försvagade Svevias rörelseresultat till -100 miljoner kronor (108). Orderingången ökade däremot under perioden till 3,1 miljarder kronor (2,2), vilket medförde att orderstocken vid årets slut uppgick till 12,4 miljarder kronor (10,3).

– Svevia lämnar ett utmanande år bakom sig. Under hösten initierade vi ett åtgärdsprogram för att anpassa kostnadsmassan och organisationen efter en svagare konjunktur. Inför det kommande året är det glädjande att konstatera att värdet på orderstocken ökade med 21 procent i år, vilket är en styrka när vi ser en fortsatt osäker marknadssituation under 2024, säger Joachim Hallengren, vd och koncernchef i Svevia. 

Försämringen av rörelseresultatet i kvartalet var främst hänförbart till nedskrivningar i ett stort vindkraftsprojekt inom divisionen Anläggning samt ökad prispress som har gjort att verksamheten erhållit färre anbud. Division Industri har haft en kortare säsong till följd av den tidiga vintern, vilket påverkat omsättningen och rörelseresultatet negativt.

– De långsiktiga marknadsutsikterna är goda. Svevia är ett stabilt företag med hög kompetens och god finansiell ställning där en majoritet av vår verksamhet har en sund lönsamhet, avslutar Joachim

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer