maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Svevia sanerar i glasriket

Svevia håller sedan i oktober på med en sanering efter ett tidigare glasbruk i Uppvidinge kommun. Totalt runt ska runt 10 000 kubikmeter schaktas ur.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Svevia sanerar efter ett gammalt glasbruk i Uppvidinge, totalt drygt 10 000 kubikmeter. Foto: Svevia

Uppdraget utföras på uppdrag av SGU, som en del av ett långsiktigt projekt som handlar om att utreda och efterbehandla glasbruk inom glasriket.

– Vi har efterbehandlat flera glasbruk genom åren och är väl införstådda med vilka föroreningar det handlar om och hur de ska hanteras. Efter just glasbruk är det framför allt arsenik och bly som det finns höga halter av. Andra föroreningar är till exempel zink och arium, säger Claes Dahrén, Svevia.

Glasbruket i Uppvidinge drevs mellan 1871 och 1969. På den här platsen har det visat sig att även mycket annat blivit dumpat genom åren. Svevia har under arbetets gång hittat både sopor, gamla skor och en hel framvagn från en lastbil!

Uppdraget omfattar schakt, sortering av material samt transport till deponi och fyllning med morän. Gräsfrön ska spridas på ytan som ska få återgå till naturmark.

– Under arbetets gång har det visat sig att föroreningarna gått djupare ner än vad beräkningarna visade, men vi uppskattar att vi totalt kommer att schakta ur cirka 10 500 kubikmeter, säger Claes Dahrén.

Projektet utförs som en utförande entreprenad och är värt cirka 4,7 miljoner kronor.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer