maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Svevia ska göra järnvägsjobb i norr

Svevia har påbörjat ett uppdrag med att anlägga tryckbankar längs järnvägen mellan Västeraspby och Långsele. Sträckan binder ihop två viktiga knutpunkter av järnvägsnätet; Ådalsbanan och stambanan. Kontraktet är värt 28 miljoner.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Svevias uppdrag är att anlägga tryckbankar längs järnvägen mellan Västeraspby och Långsele. Foto: Svevia

– Geografin och markförhållanden här gör att anläggning av infrastruktur blir en aning mer utmanade. Höjdskillnaderna är dramatiska och Ångermanälven som passerar rakt genom landskapet är känt för sina nipor, erosionsbranter av sand som älven flyter fram genom, säger Peter Pålsson, Svevia.

Arbetet inleddes i december förra året och ska vara klart i oktober i år.

– Tryckbankar anläggs för att stabilisera en järnvägsbank. Vi lägger helt enkelt stora mängder stenmaterial, som en limpa vid järnvägsbankens fot. Tryckbanken hjälper järnvägen att hålla formen och undviker att den rör sig. Metoden är vanlig i den här typen av landskap men kan också användas när belastningen på en järnväg ökar på grund av till exempel ökat axeltryck från tyngre tåglaster eller stora vattenmängder, förklarar Peter Pålsson.

Delar av den ena tryckbanken kommer under sommaren att anläggas genom att stenmaterialet körs ut via järnvägen med tåg.

– Branterna gör det svårt att bygga hållbara vägar för lastbilar och trailers att köra på. Så under ett planerat tågstopp finns en grävmaskin på plats för att ta emot och lägga ut materialet.

Totalt kommer cirka 40 000 kubikmeter stenmaterial att användas. Projektet utförs på uppdrag av Trafikverket och är värt cirka 28 miljoner kronor.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer