maskinentreprenoren logo

Teknik

Sweco ska bli ledande på digitala mättjänster

Sweco har tecknat avtal om att förvärva affärsområdet Plan- och mättjänster från Metria AB, som är en del av Sikri Group ASA. Med förvärvet växer Swecos affärsenhet för mätningsteknik från cirka 200 medarbetare till cirka 300 och stärker därmed sin ledande position på den svenska marknaden.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article - Med förvärvet av Metrias affärsområde Plan- och mättjänster blir vi marknadsledande inom mätningsteknik och kan göra ännu mer skillnad för våra kunder och för framtidens hållbara samhällen, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige. Foto: Janne Mikkonen

Metrias affärsområde Plan- och mättjänster är specialiserade inom plan- och mättekniska tjänster för hela samhällsbyggnadsprocessen. Bred geografisk närvaro i hela landet och en stark position mot kommuner som kundgrupp kompletterar och stärker Swecos erbjudande. Affärsområdet har cirka 110 medarbetare på 20 orter och en årlig omsättning på cirka 130 MSEK.

– Digitala lösningar som redovisar den fysiska världen möjliggör datadriven transformation i den gröna omställningen. Med förvärvet av Metrias affärsområde Plan- och mättjänster blir vi marknadsledande inom mätningsteknik och kan göra ännu mer skillnad för våra kunder och för framtidens hållbara samhällen, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige.

– Plan- och mättekniska tjänster är viktiga möjliggörare för hållbar samhällsutveckling och behovet av avancerade tjänster inom området ökar. Det driver vår utveckling av nya tekniska tjänster i framkant samtidigt som det bidrar till tillväxt. Swecos affärsenhet Mätningsteknik har under senaste året växt organiskt med drygt 30 procent. Nu tar vi ytterligare ett steg i vår tillväxtresa, vilket känns väldigt spännande, säger Martina Söderström, divisionschef Environment & Planning, Sweco Sverige.

– Det här är ett mycket positivt steg för alla parter. Att Metrias plan- och mätverksamhet blir en del av Sweco medför möjligheter både för kunder och medarbetare. Metria kommer framöver att fokusera på sin kärnverksamhet, digitala lösningar och tjänster inom GIS, geodata, affärs- och fastighetsinformation, säger Jonas Åkerman, vd Metria.

Metrias verksamhet bedrivs i två affärsområden; Plan- och mättjänster och Geoinformation. Sweco har tecknat avtal om att förvärva Plan- och mättjänster medan Metria fortsätter att driva affärsområdet Geoinformation. Förvärvet förväntas slutföras i början på maj 2023.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer