maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Sweco startar upp för tio mil stamnät

För att öka överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige ska Svenska kraftnät förstärka elnätet i mellersta Sverige. Sweco har fått i uppdrag att projektera två parallella luftledningar på 400 kV som ska byggas längs en tio mil lång sträcka mellan Tierp och Sigtuna.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Sweco ska detaljprojektera en cirka tio mil ny dubbel luftledning mellan Mehedeby i Tierp kommun och Odensala i Sigtuna kommun, projektera två kortare luftledningssträckor samt rivningsprojektera en 16 mil lång luftledning. Foto: Sweco/Pressbild

Uppdraget har satt igång och kommer att bli ett entreprenadjobb 2025. Utbyggnad av vindkraft i norr, kärnkraftsnedläggning i söder och ökad elförbrukning i mellersta Sverige, regionerna runt Stockholm, Uppsala och Mälardalen, kräver ökad överföringskapacitet i elnätet.

Uppdraget från Svenska kraftnät innebär specifikt att Sweco ska detaljprojektera en cirka tio mil ny dubbel luftledning mellan Mehedeby i Tierp kommun och Odensala i Sigtuna kommun, projektera två kortare luftledningssträckor samt rivningsprojektera en 16 mil lång luftledning.

– Att säkra en långsiktig och trygg elförsörjning i hela Sverige är av yttersta vikt för att understödja elektrifieringen och skapa ett resilient samhälle som kan leverera på både individers och näringslivets behov av el, säger Conny Udd, divisionschef för Energy & Industry på Sweco Sverige.

Uppdraget startade i maj 2023 och pågår till och med september 2025, för att därefter övergå till entreprenad med Sweco som fortsatt teknikstöd.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer