maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Sympativarsel om strejk för målarna

Efter en hemställan från Målarna lägger Byggnads ett sympativarsel för att stödja Svenska Målareförbundet.Stridsåtgärderna omfattar anställda inom Byggavtalet och berör cirka 150 personer. Svenska Elektrikerförbundet varslar också i sympati med Svenska Målareförbundet.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. Foto: Byggnads/Pressbild

Anledningen till Målarnas konflikt är, enligt facket, att parterna inte enas om vilka kompetenskrav som ska finnas för att arbeta som målare.Målarna vill att kompetenskravet ska styrkas med utlärlingsbetyg eller godkända arbetsprover. Arbetsgivarna vill ha en annan modell än facket.

– Det är självklart för oss att stå i solidaritet med Målarna i den här frågan. Anlitar man en målare ska man kunna vara säker på att det är en skicklig yrkesman- eller kvinna som utför jobbet. Här står byggnadsarbetare och målare sida vid sida, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Sympatiåtgärderna omfattar total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs av anställda inom Byggavtalets tillämpningsområde på angivna företag och på arbetsplatser. Sympatiåtgärderna träder i kraft måndag den 29 maj 2023 om inte Målarna och Måleriföretagen når en uppgörelse innan dess.

Svenska Elektrikerförbundet varslar också i sympati med Svenska Målareförbundet. Detta påverkar sex av Installatörsföretagens medlemmar.

- Det är en besvikelse att Svenska Elektrikerförbundet tar ut företag i en konflikt som inte är deras. Vi har precis nått en överenskommelse som vi såg fram emot att arbeta efter, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Svenska Elektrikerförbundet meddelar vidare att ”Sympatiåtgärden gäller tills vidare till dess Svenska Målareförbundet och Måleriföretagen i Sveriges träffat kollektivavtal eller Svenska Elektrikerförbundet återkallar sympatiåtgärden helt.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer