maskinentreprenoren logo

Krönika

Tänk om jag kunde skriva något annat

Lästid:  0 min

article

Några gånger om året har jag lovat att skriva krönika i tidningen Maskinentreprenören. Det är en viktig uppgift och något jag faktiskt tycker är roligt och intressant. Men jag blir trött på mig själv ibland. Ämnet som jag skriver om är alltid det samma – och förbättringarna i byggbranschen med oseriös verksamhet går inte alls så fort framåt (om det ens gör det) som jag önskar. Tänk om något självklart som att skattepengar inte skall gå till kriminella nätverk eller till trafficking var standard i Sverige. Att vi helt enkelt drog gränsen där och satsade alla nödvändiga resurser på att stoppa det.

Tänk om jag hade kunnat skriva att det nya ID06 korten fungerade perfekt och blev kuggen i hjulet som satte punkt för den arbetslivskriminalitet vi såg i byggsektorn med ljusskygga underentreprenörer och kriminella ägare. Eller… Tänk om jag hade kunnat skriva att de stora byggbolagen, huvudentreprenörerna gjorde allt för att avvisa alla som inte har rätt ID06 – så att de inte slinker in bak­vägen eller genom ett öppet stängsel. Detta vill jag skriva nästa gång, men jag har inte sett det hända ännu. Eller har jag fel? För jag vill tänka att jag nästa gång kan skriva att de stora byggbolagen numera med resurser står och kontrollerar in- och ut passage på morgonen och eftermiddag när alla kommer till jobbet. Och när de går hem. Vem ska annars göra det?

Tänk om jag kunde skriva att beställarna och de stora byggbolagen nu tillsammans kontrollerar alla föranmälda underentreprenörer innan de godkänns för projektet? För det är ju faktiskt helt rimligt. Eller… Tänkt om jag kunde skriva att beställare och byggare tillsammans gör regelbundna kontroller för att säkerställa att enbart de föranmälda och kontrollerade underentreprenörerna är på projektet. Det är ju också helt rimligt. Även om det tar tid. Men vad är alternativet?

Tänk om jag kunde skriva att de stora byggentreprenörerna nu anlitar de bolag som hjälper dem med att göra rätt på projekten och att de flesta byggen idag har certifiering för socialt hållbart bygg, och som säkerställer att ingen arbetslivskriminalitet finns på det projektet. Vissa andra branscher tycker nog att detta är självklart.
Tänk om något så självklart för var och en faktiskt kunde bli verklighet i vår bransch.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer