maskinentreprenoren logo

Jag och min maskin

”Tappar aldrig kraften”

Sedan ett drygt halvår tillbaka kör Andreas Andersson Swerocks nya Cat D6XE. En "bandtraktor" han lärt sig att tycka om och absolut inte vill byta bort.

writer image
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article
article Andreas Andersson banar av vid Swerocks bergtäkt i norra Skåne. Maskinen är en dieselelektrisk hybridmaskin och Andreas är mycket nöjd. Foto: Sofia Barreng

Den här maskinen är ju en hybridmaskin med både dieselmotor och elmotor, där överföring av kraft från dieselmotor till drivhjul till viss del sker med elektricitet istället för med kugghjul och axlar som i en vanlig transmission.

Vad var ditt första intryck när du skulle börja köra den? 

– Det handlade ju om hur en dieselelektrisk maskin fungerar jämfört med en maskin med en vanlig växellåda. 

– Den stora skillnaden är hur den drar. Det finns inget friläge där man rullar fritt utan den är starkare i lägre hastigheter. På en vanlig bandtraktor styr jag motorvarvtalet med gaspedalen, här styr jag hastigheten.

Är det bättre? 

– Det är bättre. Det som gör det bättre är att jag själv får bestämma vilken hastighet jag ska hålla. Det är inte så att man tappar kraften i låga hastigheter, man kan köra långsamt med full kraft, vilket ju går på vanliga maskiner också, men inte riktigt på samma sätt. 

– Här funkar det alltid som jag vill. Ett exempel är när man ska köra upp på rampen på en lastbil och vill köra på den allra lägsta hastigheten. Det går bra tills man kommer till kanten och då måste man öka gasen på en vanlig maskin med risk att det blir ryckigt och hoppigt.

– Här kan jag istället lägga i den lägsta växeln med full gas och den går upp och ställer sig helt lugnt. Det blir aldrig att den stannar. Man kan ha full gas och ändå röra sig riktigt långsamt.

Det låter som att du som förare måste lära sig ett nytt beteende. Hur lång tid kan det ta? 

– Det beror nog på hur länge man har kört bandtraktor. Men det tar i alla fall ett par veckor innan man börjar komma överens. Har man kört vanlig maskin i tio år så är det ju tio år av rena reflexer som man får träna bort.

Är ni ordentligt överens efter det halvår som gått nu? 

– Ja absolut, nu tycker jag ju att den är bättre än den gamla maskinen och vill inte byta tillbaka.

Det här är ju en maskin i Caterpillars så kallade Next Gen. Vad tycker du om det? 

– Förarmiljön är klart bättre jämfört med de maskiner jag kört innan. Hytten är större och sikten är bättre. Eftersom man har tagit bort bågen som satt över maskinen tidigare och istället satt skyddet i själva ramarna ser jag mycket bättre ut åt sidorna.

Bandtraktor är ju en maskin som brukar köras av äldre, väldigt erfarna förare. Ett av argumenten för Next Gen är att en nybörjare lär sig jobbet tack vare de moderna hjälpmedlen. Är det din uppfattning att det är så?

– Ja, att få någon att utföra ett simpelt jobb med den här bandtraktorn är hur lätt som helst. Att bygga ut ett välsorterat bärlager, det kan vem som helst göra, för det sköter maskinen.

– Men just här det inte lika enkelt att använda automatiken, eftersom materialet inte är det snällaste. Här måste man tänka själv.

Text: Sofia Barreng

Andreas Andersson

 Bor: Genarp, Skåne.

Ålder: 32 år.

Familj: Sambo.

Utbildning: Bygg på gymnasiet.

Anställning: Swerock.

Lön: Enligt avtal.

Hobby: Renoverar huset, hinner inte med mycket mer.

Cat D6XE-LGP

Årsmodell: 2023.

Effekt: 177 kW.

Vikt: Drygt 25 ton.

Utrustning:  4 meter brett S-blad med påbyggnad, rivare.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer