maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Tillbud med rök i omtalad tunnelentreprenenad

Torsdag 31 augusti uppstod rökutveckling i tunneln som borras mellan Anneberg i Danderyd och Hammarby Sjöstad. Orsaken var varmgång i gummibandet som transporterar ut stenmassorna som uppstår vid borrningen.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article 10 personer jobbade långt in i tunneln när rök plötsligt började synas. Foto: Ryno Quantz

Händelsen inträffade cirka 5000 meter in i tunneln. Tunnelborrmaskinen, där cirka tio personer arbetade, befann sig ytterligare 2000 meter in i tunneln.

– Rökutvecklingen upptäcktes av två personer som körde längs med tunneln. De larmade oss i projektledningen omedelbart, satte på sig sin skyddsutrustning och begav sig snabbt ut ur tunneln, säger Tobias Andersson, produktionsledare, Svenska kraftnät.

Dessa två personer hann andas in rök och fördes till vårdinrättning. Vid lunchtid i under torsdagen var fortfarande en av dem kvar för observation.

De tio som var på plats i tunnelborrmaskinen tog sig till borrens räddningskammare. Men efter ett tag, när man kunde konstatera att röken inte hade nått fram till dem, kunde de kliva ut.

– De blev aldrig exponerade för röken. Där de befinner sig får de hela tiden frisk luft via ventilationsrör som går längs med hela tunneln, säger Tobias Andersson.

Tobias Andersson som har över 25 års erfarenhet av att bygga tunnlar har varit med om att viss rökutvecklingen kan uppstå vid varmgång av transportbanden, men inte av denna storlek. Men någon risk för brand var det aldrig. Transportbanden är enligt honom tillverkade av ett självsläckande material.

De 10 personerna som jobbade med tunnelborrmaskinen fick stanna kvar tills dess att röken lagt sig och ventilerats ut.

Nu måste situationen analyseras.

– Bland annat ska vi undersöka orsaken till den relativt omfattande rökutvecklingen. Vi ska också utvärdera om våra rutiner vid denna typ av olyckor följdes och om vi behöver ändra på något. Och entreprenören ska göra sin utredning. Men allra först ska de ta hand om sin personal när det kommer ut och se till att de mår bra, säger Tobias Andersson.

Text: Micael Appelgren

Anneberg – Skanstull

Sträcka: Från station Anneberg i Danderyd till Hammarbykanalen i Stockholm

Längd: cirka 13,4 km

Teknik: växelström, 400 kV kablar i tunnel

Tunnelns diameter: 5 meter

Tunnelns maxdjup: cirka 100 meter

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer