maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Sveriges bästa maskinförare koras i Yrkes-SM

Yrkes-SM är ett svenskt mästerskap i yrkesskicklighet för ungdomar. Initiativet startades av WorldSkills som är ett trepartssamarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten och i år firar Yrkes-SM 20 år. Sveriges bästa maskinförare ska koras nu i april.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Totalt deltog 24 skolklasser i uttagningarna till Yrkes-sm för anläggningsmaskinförare.272 elever kämpade. 14 gör upp i finalen 23-25 april. Foto: ME

Årets tävling äger rum i Karlstad mellan den 23–25 april och arrangeras av den nationella organisationen WorldSkills Sweden, Region Värmland och Karlstads kommun. Evenemanget är gratis och öppet för alla och ger besökare möjlighet att utforska och prova på olika yrken och yrkesmoment.

Syftet med Yrkes-SM är att öka medvetenheten om de olika karriärvägarna inom yrkesutbildningsområdet och att höja statusen, intresset och attraktiviteten för de deltagande yrkena och yrkesutbildningarna. Genom att utse Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar skapas även möjligheten att representera Sverige i Yrkeslandslaget.

Totalt deltog 24 skolklasser i uttagningarna till Yrkes-sm för anläggningsmaskinförare.272 elever kämpade.

Följande är de sex skolor som via provet kvalificerade sig till Yrkes-SM för maskinförare 2024. Varje skola kommer delta med två maskinförare:

Hjalmarströmsskolan

Edströmska Gymnasiet

Kavelbrogymnasiet Skövde

Malenagymnasiet

Kristinehedsgymnasiet

Bräckegymnasiet

Den sista och sjunde skolan som kommer tävla på Yrkes-SM i Karlstad är Wisbygymnasiet som tack vare sin vinst på Skol-SM för maskinförare 2023 är direktkvalificerade.

Text: Micael Appelgren

Här är förarna:

Leo Skarphagen

Felix Larsson

Dainius Rinkevicius

Linus Madsen

Lucas Flädjemark

Gabriel Davidsson

Liam Johansson

Albin Nilsson

Lukas Hammarström

Alexander Klasson

Olle Åhlberg

Marcus Sjögren

Filip Texmo

Max Jönsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer