maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Snart blir det enklare att transportera stora maskiner

Trafikverket ska utreda hur handläggningen av undantag för stora och tunga transporter på allmänna vägar kan förenklas. Ett förslag ska vara klart senast juni 2024.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Regeringen vill förenkla dispenserna för stora och tunga transporter på allmän väg. En utredning har tillsatts som vara färdig i juni 2024. Foto: Shutterstock

Att få dispens för att transportera till exempel stora och tunga arbetsmaskiner på allmän väg kan ta upp till en månad efter att ansökan lämnats in. Varje år görs cirka 33 900 ansökningar och ibland kan det dröja innan berörda myndigheter – Trafikverket och kommunerna - beviljar dispensen. Eftersom det saknas harmonisering mellan kommunerna sker handläggningen också på olika sätt och tar olika lång tid, konstaterar regeringen som därför gett Trafikverket det nya uppdraget att se över hur hanteringen kan underlättas.

– Vi vill att hanteringen av ansökningarna ska bli enklare. Som det är nu kan den som ska genomföra transporten få vänta från tio minuter till över en månad på besked efter sin begäran om undantag. Regeringen ger därför Trafikverket i uppdrag att titta på om det går att effektivisera hanteringen, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Regeringen uppger att det även finns tecken på att många transporter sker utan beviljat undantag, vilket i sin tur kan leda till osund konkurrens. I den nya utredningen ska Trafikverket utreda möjliga förenklingar och effektiviseringar av undantagsprocessen, med bibehållen kvalitet i hanteringen och utan att riskera skador på infrastrukturen eller minskad trafiksäkerhet. Trafikverket ska redogöra för hur möjligheterna ser ut för Trafikverket att, helt eller delvis, sköta ärendehandläggningen och fatta beslut om de undantag som i dag hanteras av kommuner.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 17 juni 2024.

 

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer