maskinentreprenoren logo

NCC uppmanar till högre klimatkrav i upphandlingar

NCC och Trafikverket har hittills tecknat 28 asfaltskontrakt med så kallade EPD-krav, vilket är fler än tidigare år. Men det räcker inte menar NCC som nu uppmanar Trafikverket till högre klimatkrav i sina upphandlingar.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article NCC vill se hårdare klimatkrav i kommande asfaltsupphandlingar. Foto: NCC

Trafikverket ställer krav på att alla asfaltmassor ska kunna redovisas med hjälp av miljövarudeklarationer (EPD). NCC:s miljövarudeklarationer är specifika både gällande plats och produkt och baseras på verifierade data från varje asfaltverks egen produktion.

– Trafikverket har tagit viktiga steg med EPD-kraven men vi kan inte stanna här. Både de och alla andra beställare borde nu öka kraven till nästa år, säger Johan Brus, avdelningschef, NCC Industry som uppmanar till högre klimatkrav i upphandlingarna.

Den samlade underhållsskulden för det skandinaviska vägnätet uppgår till nästan åtta miljarder euro. Det påverkar samhällets funktion. För att lösa det utan att öka på utsläppen onödigt mycket måste kraven höjas på att mer asfalt ska levereras med lägre CO2e-utsläpp, menar NCC.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer