maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Trafikverket vinner tvist mot NCC

Trafikveket och NCC har varit i luven på varann länge gällande en entreprenad på Västra länken i Umeå. NCC har hävdat att jobbet är klart - Trafikverket håller inte med. Nu har överbesiktningsnämnden gett Trafikverket rätt.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article För samtliga besiktningspunkter som angivits som allvarliga bekräftade nämnden bedömningen som gjorts av besiktningsmannen; det fanns fel som hindrade ett godkännande. Det handlar bland annat om vägens bärighet, beläggning samt en läckande dagvattendam. Foto: ME

Slutbesiktningen (SB 3, när den genomfördes i november 2022) av entreprenad nio på Västra länken i Umeå ska betraktas som ”icke godkänd”. Det står klart när överbesiktningsnämnden nu kommit med sitt utlåtande.

- Det här bekräftar att de bedömningar som gjordes från vår sida vid slutbesiktningen var korrekta. Det visar att både besiktningsmännen och vår organisation har agerat korrekt. Samtidigt så är vi ledsna över att besiktningen inte accepterades av NCC och att det då har medfört att projektet försenats kraftigt, säger Tomas Ek, projektledare vid Trafikverket.

Det var NCC som begärde överbesiktning i ärendet. Trafikverkets linje var att rätta till brister på NCC:s bekostnad. NCC menade att det inte fanns några brister utan att vägen var klar enligt entreprenadens kontrakt.

För samtliga besiktningspunkter som angivits som allvarliga bekräftade nämnden bedömningen som gjorts av besiktningsmannen; det fanns fel som hindrade ett godkännande. Det handlar bland annat om vägens bärighet, beläggning samt en läckande dagvattendam.

- Trafikverket jobbar nu vidare med att åtgärda de brister som finns på den aktuella sträckan. Vi har upptäckt större sättningar än förväntat i vägkroppen på sträckan mellan Böleängsrondellen och IKEA, vilket vi måste undersöka vidare och besluta om åtgärd. Beroende på omfattningen av de åtgärderna så kan färdigställandetiden påverkas. Målsättningen är som tidigare att hela sträckan ska kunna öppnas i höst, säger Tomas Ek, projektledare vid Trafikverket.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer