maskinentreprenoren logo

Teknik

Transport av bergmaterial utan lastbilar i Stockholm

Stockholms stad påbörjar ett samarbete med Region Stockholm för att återanvända det bergmaterial som genereras när den nya tunnelbanan byggs. Materialet ska köras på pråm till bygget av Norra Djurgårdsstaden.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Inga lastbilar när berget från tunnelbanebygget ska ut från Blasieholmen i Stockholm. Nu ska det gå på brom till Norra Djurgårdsstaden där det återanvänds för byggande av infrastruktur. Foto: Stockholms stad

Projeket börjar med förlängningen av tunnelbanan från Kungsträdgården/Blasieholmen

Norra Djurgårdsstaden tar emot bergmaterial från arbetstunneln på Blasieholmen, som ansluter till förlängningen av tunnelbanan från Kungsträdgården mot Nacka.

För att minska antalet lastbilstransporter genom Stockholm city kommer bergmaterialet att transporteras med båt från Blasieholmen till Loudden i Norra Djurgårdsstaden. Det är en resa på 8,5 km med båt och premiärturen med det första bergmaterialet kommer att avgå runt årsskiftet. På så sätt beräknar man spara över 50 000 lastbilstransporter. En båttransport motsvarar cirka 125 lastbilstransporter, enligt beräkningen.

- Genom att använda båt för transport kan många lastbilstransporter sparas genom Stockholms city och det möjliggör dessutom att vi kan återanvända bergmaterial som utfyllnad i stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden. Bergmaterial är ett mycket användbart material när staden växer. Genom det här samarbetet minskar vi både klimatpåverkan och återvinner material lokalt i Stockholm, säger Fredrik Bergman genomförandechef i Norra Djurgårdsstaden.

Till saken hör också att Blasieholmen är ovanligt dåligt anpassat för lastbilstransporter, då miljön är känslig och infrastrukturen minimal.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer