maskinentreprenoren logo

Ledare

Trender att hålla reda på i höst

Det bästa med att hinna...

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Det bästa med att hinna ta lite ledigt på sommaren är att man får tid att reflektera. Själv har jag haft mitt anteckningsblock i närheten hela sommaren. Plötslig har jag rest mig från solstolen, rafsat runt i väskan och letat fram block och penna, och noterat något.

En av anteckningarna gjorde jag i Sanxenxo i Galicien i nordvästra hörnet av Spanien. Så här stod det: Trender att hålla ett öga på:

1. Uthyrning utan förare.

2. Automatisering.

3. Förarbrist.

4. Utländska byggföretag.

För världens maskintillverkare är Sverige en liten marknad. Bristen på maskinförare är stor i hela Europa. Ska maskintillverkarna kunna sälja maskiner så måste maskinerna kunna framföras enklare så att det går att rekrytera från en bredare bas.

Byggbranschen kollapsar ifall den måste säga nej till jobb för att det saknas maskinister.När maskinerna blir mer avancerade och lättare att framföra jublar uthyrare av maskiner utan förare då byggentreprenörer plötsligt kan klara jobbet med en maskinförare som är halvhyfsad. Utländska byggföretag ser möjligheter att ta med sig egna förare hit.Jag tycker ni ska vara vaksamma. Det kommer jag vara.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer