maskinentreprenoren logo
Ledare

Trender att hålla reda på i höst

Det bästa med att hinna...

Text: Micael Appelgren

2018-08-15

Lästid

0 min
Dela

Det bästa med att hinna ta lite ledigt på sommaren är att man får tid att reflektera. Själv har jag haft mitt anteckningsblock i närheten hela sommaren. Plötslig har jag rest mig från solstolen, rafsat runt i väskan och letat fram block och penna, och noterat något.

En av anteckningarna gjorde jag i Sanxenxo i Galicien i nordvästra hörnet av Spanien. Så här stod det: Trender att hålla ett öga på:

1. Uthyrning utan förare.

2. Automatisering.

3. Förarbrist.

4. Utländska byggföretag.

För världens maskintillverkare är Sverige en liten marknad. Bristen på maskinförare är stor i hela Europa. Ska maskintillverkarna kunna sälja maskiner så måste maskinerna kunna framföras enklare så att det går att rekrytera från en bredare bas.

Byggbranschen kollapsar ifall den måste säga nej till jobb för att det saknas maskinister.När maskinerna blir mer avancerade och lättare att framföra jublar uthyrare av maskiner utan förare då byggentreprenörer plötsligt kan klara jobbet med en maskinförare som är halvhyfsad. Utländska byggföretag ser möjligheter att ta med sig egna förare hit.Jag tycker ni ska vara vaksamma. Det kommer jag vara.

Genom att använda vår hemsida godkänner du vår cookie policy