maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Trimble öppnar forskningslabb på KTH

I fyra år har Trimble i samarbete med KTH arbetat med att ta fram ett laboratorium där studenter och forskare får tillgång till många av Trimbles hård- och mjukvaror. Den 5 maj kunde labbet officiellt invigas.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Trimble samarbetar med KTH och har nyligen invigt Trimble Technology Lab på KTH i Stockholm. Foto: Jesper Hellgren

– På KTH är vi väldigt måna om att studenterna ska kunna ta del av den senaste tekniken inom digital utveckling och därför är det viktigt för oss att kunna samarbeta med externa aktörer, framhåller Sigbritt Karlsson, rektor på KTH.

Den 5 maj kunde äntligen Trimble Technology Lab på KTH i Stockholm officiellt invigas, ett år efter smygöppningen under pandemin. Under mingel, presentationer och bandklippning fick de inbjudna ta del av labbets möjligheter där många av Trimbles program- och hårdvaror för byggkonstruktion, infrastruktur och avståndsmätning finns tillgängliga.

Produkterna täcker in alla skeden i byggprocessen – från arkitektonisk integration till byggnader och infrastruktur samt verktyg som används ute i produktion.

Kjartan Gudmundsson är vice grundutbildningsansvarig på Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad på KTH. Han konstaterar att lärosätet nu fått tillgång till ett helt ekosystem av verktyg som ger studenterna stora möjligheter att jobba med hållbar utveckling, fatta rätt beslut och göra rätt typ av analyser.

– Vi har fått mycket positiva reaktioner från studenterna. Delvis för att vi har vävt in användningen av Trimbles verktyg i våra kurser men också för att studenterna själva har kunnat laborera med hård- och mjukvaran och kommit fram till lösningar på egen hand. Det här gör dem attraktiva för framtida arbetsgivare, konstaterar han.

Att Trimble Technology lab nu etablerats på KTH innebär att Trimble får en närhet till studenterna och lokalen kommer att kunna användas för andra aktiviteter än forskning och utbildning.

– Trimble-labbet representerar början på en viktig och effektfull relation mellan Trimble och KTH. Här kan vi tillsammans som OneTrimble träffas, bjuda in företag, ha presentationer och hålla kvällsaktiviteter för studenterna. Och det gynnar ju både oss och de studerande, konstaterar Tove Lindblad, affärsutvecklingschef på Trimble.

Peter Hammarbäck är vd för försäljningsbolaget Trimtec AB som är auktoriserade distributörer av Trimbles mätsystem såsom totalstationer och skanners. Han ser labbet som ett unikt tillfälle att komma in tidigt hos studenterna och kunna påverka den digitala utvecklingen. Jonas Wenner, Key Account Manager på Trimble ser också det positiva i att studenter på KTH får med sig gedigna kunskaper om Trimbles verktyg och därmed också kommer att efterfråga dessa på sina framtida arbetsplatser.

 

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer