maskinentreprenoren logo

Forskare ska göra byggprojekt till ”goda grannar”

Byggprojekt kan numera inte längre ses som en tillfällig störning i stadsmiljöer. Det kommer alltid nya och de måste planeras så att de skapar så få problem som möjligt. Nu ska en privat donation på tio miljoner till forskning på Linköpings universitet bidra till att göra byggprojekt till ”en god granne”.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Anna Fredriksson, professor i bygglogistik vid Linköpings universitet, ska göra verkstad av donationen på tio miljoner kronor för att förbättra bygglogistik och göra byggprojekt till mer "goda grannar" i stadsmiljön. Foto: Thor Balkhed

Trots att bygglogistik påverkar samhället mycket är den ofta en bortglömd del av planeringen  Genom bättre kontroll och koordinering mellan projekt i närheten av varandra minskar störningar i form av olyckor, ljud, vibrationer och köer. Satsningen ska också leda till att projekten blir mer effektiva och miljövänliga.

Anna Fredriksson, professor i bygglogistik vid Linköpings universitet leder flera forskningsprojekt kring att göra bygglogistik effektivare, smartare och mindre störande. Med hjälp av donationen kan forskarna bygga vidare på den forskning som redan pågår inom området.

– I dag ses bygglogistik mest som en fråga som blir aktuell när man sätter spaden i backen. Men väldigt mycket av förutsättningarna sätts mycket tidigare. Logistiken måste bli en strategisk fråga för branschen, säger Anna Fredriksson. 

Hon tar som exempel att om processer kommer i gång i tid kan det bli möjligt att transportera byggmaterial med båt. Det kan ta upp till två år att säkra alla tillstånd.

– Jämför med om du själv reser och planerar i god tid, då har du möjlighet att hitta alternativ som är både billiga och miljövänliga. Men om du bestämmer dig en kvart innan du ska åka har du inte mycket att välja på. Om vi forskare får komma in tidigt när ett företag börjar planera ett projekt kan vi skapa förutsättningar för en mycket bättre logistik, säger hon.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer