maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Tufft vägunderhåll till Svevia

Under de närmaste fyra åren kommer Svevia att fortsätta sköta vägunderhållet i Arjeplog. Totalt handlar det om 640 kilometer väg varav 17 kilometer sträcker över kalfjället mellan Merkenäs och norska gränsen, där det råder hårt väder under stora delar av vintersäsongen.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Unikt för området är vägstationen i Merkenäs som ligger på kalfjället 12 mil från Arjeplog som är närmaste ort. Foto: Patrick Trägårdh/Svevia/Pressbild

Uppdraget omfattar basunderhåll året om och dygnet runt på de allmänna vägarna inom Trafikverkets driftområde Arjeplog. Området består av klassiskt inlandsklimat och ren fjällmiljö vilket gör att variationen på vädret växlar kraftigt inom driftområdet. Stora dalgångar med sjöar och stora vattendrag gör att det ofta skapas besvärliga snödrev längs vägar som boende och näringsidkare i området är helt beroende av ska fungera.

– Området trafikeras framförallt av skogsnäringen och fjällturister året om, vintertid ökar trafikbelastningen avsevärt genom biltestindustrin och deras vintertestverksamhet. Variationen i geografi och klimat inom området är utmanande och kräver god lokalkännedom. Det här är också en del av landet där alla vägar alltid måste fungera, helt enkelt för att det är långa avstånd och för att det inte finns några alternativa vägar mellan orterna, säger Robert Nyhlén, Svevia.

Unikt för området är vägstationen i Merkenäs som ligger på kalfjället 12 mil från Arjeplog som är närmaste ort.

Kontraktet sträcker sig över fyra år med möjlighet till två års option och är värt cirka 38 miljoner kronor per år.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer