maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Tullen får bära vapen för att stoppa tjuvarna

Regeringen anser att den grova organiserade brottsligheten är systemhotande och måste krossas. Då måste den kriminella ekonomin strypas. I vårändringsbudgeten kastas nu in pengar till tullen.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article De tillskott som föreslås kommer att gå till tre områden, varav Tullverket är ett område: Tullverket får ökade resurser för bland annat inköp av utrustning och utbildning för att tulltjänstemännen ska kunna bära vapen vid fler tillfällen än i dag. Foto: Linda Jönsson/Tullverket/Pressbild

Antalet maskinstölder ökar och mycket av stöldgodsen förs utomlands för försäljning där de kriminella nätverket vet att det finns en marknad. Maskinerna är mycket svåra att spåra när det väl lämnar landet och endast ett fåtal påträffas av de som anmäls och registreras av Larmtjänst. Att stoppa tjuvarna vid gränsen och ge Tullverket rätt resurser har ansetts vara det bästa lösningen för att stoppa stölderna. Tullverkets rätt att stoppa utgående stöldgods har redan klubbats - nu i vårbudgeten kommer också lämpliga resurser för att faktiskt klara av det.

– Den kriminella ekonomin måste strypas och det kräver en kraftsamling från hela samhället. Nu tar samhället ett ytterligare kliv framåt med över en kvarts miljard i ökade resurser till tio myndigheter, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

– Vi behöver stärka säkerheten för våra tulltjänstemän som idag arbetar i mycket utsatta och potentiellt livsfarliga situationer. Att stoppa in- och utförsel av olagliga varor och stöldgods är en viktig del i vårt arbete mot de kriminella gängen, säger SD:s ekonomisk-politisk talesperson Oscar Sjöstedt.

De tillskott som föreslås kommer att gå till tre områden, varav Tullverket är ett område: Tullverket får ökade resurser för bland annat inköp av utrustning och utbildning för att tulltjänstemännen ska kunna bära vapen vid fler tillfällen än i dag.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer