maskinentreprenoren logo

Jag och min maskin

”Tyst och avgasfri i källaren”

I en källare i Markaryd sitter Pontus Vidigsson och knackar bort golvet runt en pelare. Maskinen är en eldriven minigrävare, perfekt för jobbet.

writer image
 Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article

Vad är det som gör att en eldriven grävmaskin är så bra just för den här uppgiften?

– Eftersom jobbet görs i en källare under en industrilokal är det bra att vi har en eldriven, tyst, maskin. Att vi jobbar med en elmaskin innebär att vi inte stör och att företaget, NIBE, inte behöver göra avbrott i sin produktion. 

– Just nu låter vi dock en del, vi var tvungna att använda hydraulhammaren för att knacka bort lite golv just här. Men sen, när vi har lyft ut betongen och börjar gräva ut gruset som ligger under, kommer det ju att bli mycket tystare.

Ni köpte den här grävmaskinen för ett halvår sedan. Hur kom det sig? 

– Vi har haft liknande jobb tidigare, men då har vi hyrt en maskin. Men det kostar ju i längden att hyra, så vi tyckte att det var en bra idé att köpa en egen.

– Vi har även hyrt batteridrivna, mindre, hjullastare för att kunna jobba tyst. För våra kunder betyder det extremt mycket att de slipper göra avbrott i produktionen. 

Vad finns det mer för skillnader i att jobba med en liten eldriven maskin jämfört med en dieseldriven? Du har ju testat båda delarna.  

– Det är en stor fördel för alla som jobbar runt maskinen, som snickare, målare och andra. Den är ju så tyst att de slipper ha hörselkåpor på sig och det har stor betydelse för säkerheten tycker jag. Sen slipper vi ju avgaserna också när vi jobbar inomhus. Vi har visserligen en fläkt, men den klarar inte att få ut allt.

– Sen gäller det såklart att hålla koll på kabeln så man inte backar på den. Den sitter monterad med en fjäder som lyfter den från golvet, men kör man fram och tillbaka några gånger kan det ju hända att man kör på den. Markgubben får hjälpa till och hålla undan den. Fast kabeln är rätt kraftig och tål ett par påkörningar, det vet jag av erfarenhet.

Är det någon skillnad i själva prestandan?

 – En eldriven maskin är ju lika stark hela tiden. Även om jag tar ett rejält grävtag så sackar den inte som en dieselmaskin kan göra. Elmaskinen ger hundra procent hela tiden. 

Har det hänt att ni kommit till kunder och inte kunna koppla in? 

– Det får man såklart kolla först, men hittills har det inte hänt. Det har alltid gått bra att få tag i elektricitet.

Du kör de flesta av firmans olika maskiner, mest en hjulgrävare. Men du gick ju en helt annan utbildning på gymnasiet, hur kommer det sig att du inte jobbar som automationstekniker? 

– När jag tog studenten 2013 var det rätt så ont om jobb. Så efter sommarlovet började jag direkt i pappas firma. I början som markarbetare, sen tog jag förarbevis 2016, och sedan dess kör jag mest maskin. Det blir bara roligare och roligare för varje dag.

– Kommer jag att sitta i en grävmaskin tills jag dör? Jajamen!

Text:  Sofia Barreng

Fakta:

Pontus VidigssonBor: Koddeböke, Markaryd. Ålder: 29 år. Familj: Sambo och ett barn. Utbildning: El- och energi-programmet, inriktning automation. Anställning: Vidigsson Gräv AB. Lön: Jag är nöjd. Hobby: Styrketräning.

Bobcat E10

Årsmodell: Okänt.

Effekt: 7,5 kW.

Vikt: 1,2 ton.

Utrustning: Grävskopa, planerskopa, kabelskopa, hammare.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer