maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Ledningsanvisare vid grävning blev miljövänlig

Under 2022 har Geomatikk hjälpt 200 nätägare att skydda sina nät genom att effektivt hantera över 200 000 ledningsanvisningsärenden. Detta har inte bara bidragit till att skydda värdefull infrastruktur, utan också till att minska belastningen på luft och miljö. Genom att samordna alla ärenden har vi besparat miljön en belastning på 344 ton koldioxid.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article – Vi arbetar också kontinuerligt med att utveckla vår fordonsflotta. Vi byter vartefter ut våra fordon mot mer energieffektiva för att kontinuerligt minska vår klimatpåverkan och öka vårt bidrag till målen för ett fossilfritt samhälle, säger Tomas Gradin. Foto: Geomatikk

– Vi har 170 fälttekniker som är stationerade över hela Sverige, allt för att vara så nära uppdragen som möjligt. Det effektiviserar både körsträckan och tiden det tar att genomföra ett ledningsanvisningsärende eftersom vi oftast samordnar ärenden för flera nätägare, säger Tomas Gradin, affärsområdeschef ledningsanvisning och fortsätter:

– Det kan vara upp till sju olika nätägares ledningar som ska sättas ut. Det innebär lika många bilresor till och från platsen om flera bolag är inblandade. Det ökar även risken för missförstånd eftersom entreprenören ska ha koll på att alla nätägare varit på plats och utfört ledningsanvisningarna korrekt. Missförstånd ökar i sin tur risken för grävskador.

Tillsammans har vi besparat miljön 344 ton koldioxid under 2022

Geomatikk samordnar utsättningarna för alla kunder som har ledningar vid det aktuella arbetsområdet. Det minskar antalet körda mil och därmed miljöpåverkan:

– I genomsnitt genomför våra fälttekniker utsättning av två nät vid varje resa. Vi kan med stolthet konstatera att samordningen innebär att vi besparade miljön 344 ton koldioxid 2022.

– Vi arbetar också kontinuerligt med att utveckla vår fordonsflotta. Vi byter vartefter ut våra fordon mot mer energieffektiva för att kontinuerligt minska vår klimatpåverkan och öka vårt bidrag till målen för ett fossilfritt samhälle, säger Tomas Gradin.

Text:

Samordning skapar effekter på miljön

Genom att samordna ledningsanvisning för över 200 rikstäckande och lokala nätägare över hela Sverige bidrar Gematikk varje år till ett minskat koldioxidavtryck. Sedan bolaget började mäta 2018 har man årligen ökat antal besparade ton CO2, från 230 ton 2018 till 344 ton 2022 eller sammanlagt 1 354ton.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer