maskinentreprenoren logo

Branschpricken

”Underlagen till offentliga upp­handlingar är verkligen undermåliga”

Bo Söderlund, vd Skellefteå Entreprenad AB

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Vad är det som du saknar när det gäller offentliga upphandlingar?

– Jag tänker mest då på kommunala offentliga upphandlingar. När man tittar på underlaget och vill delta och ska försöka räkna på uppdraget, så inser man ofta att det inte går att veta vad det är kommunen har tänkt på,
eller har kanske inte förstått hur branschen ser ut. Då blir det lätt fel både för kommunen och entreprenören. Det är synd då det handlar om våra skattepengar.

Finns det något exempel du kan berätta om?

– Jo, det finns flera. Men har man dåligt underlag så ökar risken för missförstånd. Vi har varit med om att tappa ett jobb som vi tidigare haft på grund av detta. Ett annat bekymmer är att man kan lägga ett lågt pris på en upphandling där det inte finns någon leveransplikt och sedan ha jobbet som en nödlösning vid till exempel lågsäsong.

Då går väl jobbet i så fall tillbaka till nästa entreprenör?

– Jo har man en etta och en tvåa i upphandlingen så går ju jobbet till tvåan som då har ett högre pris. Då är det ju inte den som har lägsta pris får göra jobbet. Det är nog inte så det bör gå till. Här kanske man ska titta på om inte ME kan ha en expertgrupp för att göra underlagen tydligare och mallade så det blir mer lika över landet.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer