maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Undersökning visar på problem i byggbanschen

Novus-undersökning som LO tagit fram tillsammans med Byggnads visar att medlemmarna känner oro för fusk och arbetskriminialitet. Över hälften menar att inget blivit bättre de senaste tre åren.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article – Det visar att det inte är någon obskyr skumraskverksamhet som pågår i det dolda. Kriminaliteten finns på våra stora arbetsplatser. Där behöver de stora företagen och beställarna göra mer, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. Foto: Byggnads

– Det visar att det inte är någon obskyr skumraskverksamhet som pågår i det dolda. Kriminaliteten finns på våra stora arbetsplatser. Där behöver de stora företagen och beställarna göra mer, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Novusundersökningen har fått dessa resultat:

•25 procent av de svarande har senaste året stött på människor i branschen som man vet utnyttjas.

•40 procent är oroliga för att osund konkurrens och arbetslivskriminalitet i deras bransch kommer att påverka dem negativt.

•Över 60 procent av de tillfrågade upplever att fusket ökat eller legat konstant de senaste tre åren. 7 procent menar att det minskat.

Det finns också en vilja från byggnadsarbetarna att få ordning i branschen. Över 90 procent av de tillfrågade uppger att de agerar om de upptäcker missförhållanden på sin egen arbetsplats.

Undersökningen är en del av en större rapport som även tittade på branscherna transport, hotell/restaurang och personlig assistans/hemtjänst. Resultatet för samtliga branscher finns i LO:s rapport "Kampen för ordning och reda"

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer