maskinentreprenoren logo

Landet runt

Unik asfaltering av fyra körfält i bredd


placeholder
Ann-Louise Larsson
article

Sträckan som det rör sig om är 1,6 kilometer lång med fyra körfält. Trafiken stängdes av klockan 22 på kvällen och 05.30 morgonen efter skulle allt vara klart för att bilarna skulle kunna börja rulla igen. 

– Vi hade en stor tidspress, varje minut spelade roll. Jag har aldrig varit med om ett så stort projekt på så kort tid och så mycket personal och maskiner, säger Morgan Johansson, arbetsledare på Peab Asfalt. 

12 maskiner och ett trettiotal personer arbetade på sträckan den aktuella natten. Den största maskinen var en asfaltsläggare med en arbetsbredd på nio meter som kunde asfaltera två körfält samtidigt. 

– Den körde K3 och K4 och så hade vi varsin maskin i K1:an och K2:an. Allra först gick tre stycken shuttlebuggies som tog emot asfalten som vi hämtat i Kållered och till det hade vi ett antal vältar, säger Morgan Johansson.

Arbetet har föregåtts av en minutiös planering, där logistik har varit en svår nöt att knäcka. 

– Det är många maskiner inblandade och det var inte helt lätt att hitta en plats där vi kunde ställa vår största läggare mellan skiften. Den är 6,5 meter bred och kan breddas ut till nio meters arbetsbredd. Dessutom var det viktigt att alla visste exakt vad de skulle göra och kom ut på vägen på rätt ställe och i rätt tid, fortsätter Morgan Johansson. 

Asfaltsläggaren har använts tidigare i flera projekt men aldrig tillsammans med andra läggare i samspel på en fyrfilig motorväg. Morgan Johansson ser en framtid för skarvfri asfalt och tror på fler projekt som det vid Tingstadstunneln.

Text:

 Peab Asfalt

Det gick åt ett stort antal maskiner i projektet, bland annat tre självklistrande asfalts-läggare, tre shuttle-buggies, sju vältar samt 12 asfaltsekipage som levererar asfalten och två klister-maskiner.

Asfalten är tillverkad i Peab Asfalts fabrik i Kållered och är så kallad eco-asfalt. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer