maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Unikt schaktjobb räddar Göteborgskt landmärke

Trångt schaktjobb i svår lera har öppnat för modern teknik i Göteborgs "Feskekôrka" där tekniklösningar fått plats under mark och i kaklade ”hubbar” som samspelar med interiören.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article – I Feskekôrka fungerar inga standardlösningar. Eftersom det är ett byggnadsminne får inga ventilationskanaler eller rör hänga i taket och inga kablar kan löpa längs med väggarna, säger Hedvig Haraldsdotter, biträdande projektledare på Higab. Foto: Higab/Hedvig Haraldsdotter

2020 stängde landmärket Feskekôrka för omfattande renovering och utveckling. Sedan dess har fastighetsägaren Higab med entreprenörer arbetat med att säkra byggnaden för framtiden.

– I Feskekôrka fungerar inga standardlösningar. Eftersom det är ett byggnadsminne får inga ventilationskanaler eller rör hänga i taket och inga kablar kan löpa längs med väggarna, säger Hedvig Haraldsdotter, biträdande projektledare på Higab.

Mycket har handlat om att ta bort mindre lyckade ombyggnader och återställa så att arkitekten Victor von Gegerfelts sinnrika stolpverkskonstruktion friläggs och kommer till sin rätt igen. Samtidigt måste byggnaden uppfylla nutida krav på livsmedelshantering och inneklimat när den öppnar för besökare igen,

Lösningen bestod dels av en teknikkällare som grävdes ut under byggnaden i den svåra göteborgsleran, dels av åtta så kallade hubbar som placeras i den öppna hallen och kaklas för att harmoniera med omgivningen.

– Vi gömmer helt enkelt tekniken i källaren och i hubbarna. Då får vi in ventilation och nödvändiga tekniska resurser för ugnar, kylar, fritöser och annan storköksutrustning utan att behöva dra ledningar och rör längs med väggar och tak, berättar Hedvig Haraldsdotter.

Renoveringen av Feskekôrka genomförs av Higab med Skeppsviken Bygg i Göteborg AB som totalentreprenör.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer