maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Kommun får kritik för entreprenadupphandling

Upplands-Bro kommun får kritik för otillåten ändring av upphandling Det var en otillåten direktupphandling när Upplands-Bro kommun genomförde ändring av en upphandling som gällde ombyggnation av en väg i kommunen.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Konkurrensverket anser inte att man kan utöka och förändra en entreprenad i en så stor omfattning som Upplands-Bro gjort utan att göra ny upphandling för projektet. Foto: Konkurrensverket/Pressbild

I november 2019 genomförde Upplands-Bro kommun en annonserad upphandling av ombyggnation av en väg i kommunen. Efter att upphandlingen hade färdigställts inkom synpunkter som gjorde att kommunen fattade beslut om att ändra den ursprungliga planeringen för genomförandet av ombyggnationen. Detta medförde att leverantörens arbetsinsats dubblerades. Så kan man inte göra, menar Konkurrensverket.

Det uppstod också ett behov av varor och arbeten till ombyggnationen som kommunen inte upphandlat genom den annonserade upphandlingen. Kommunen anskaffade aktuella varor och arbeten utan att först genomföra en annonserad upphandling. Också fel, enligt Konkurrensverket.

Enligt Konkurrensverket kan genomförandet av ändringen likställas med att Upplands-Bro kommun har genomfört en direktivstyrd upphandling utan föregående annonsering. I och med att varken den ursprungliga upphandlingen eller ändringen varit föremål för annonsering i TED bedömer Konkurrensverket därför att Upplands-Bro kommun har genomfört en otillåten direktupphandling i och med ändringen.

Upplands-Bro kommun har inte heller dokumenterat upphandlingen enligt lagen om offentlig upphandling och har därmed brustit i den så kallade dokumentationsplikten.

I ett tillsynsbeslut riktar nu Konkurrensverket kritik mot Upplands-Bro kommun för den otillåtna direktupphandlingen och för att upphandlingen inte har dokumenterats enligt upphandlingsreglerna.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer