maskinentreprenoren logo

Teknik

Utbyggnad för självkörande ellastbilar drar igång

Inom ramen för innovationsprogrammet Northstar och med EU-stöd bygger Telia totalt 150 kilometer 5G-transportkorridorer längs utvalda sträckor vid industri- och teknikkluster. Här ska det rulla autonoma eltransporter är det tänkt. Byggstart våren 2024.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Innovationsprogrammen Northstar, som lanserades av Telia och Ericsson i februari 2023, fokuserar inledningsvis på fordonsindustrin och utvecklingen av smarta och hållbara transportlösningar. Foto: Dzmitry Skazau/Telia/Pressbild

– Vi bygger en unik 5G-infrastruktur som kommer att nå offentliga miljöer. Genom att uppgradera det befintliga 5G-nätet och koppla på Northstars innovationsnät längs strategiskt utvalda sträckor i industritäta regioner etablerar vi transportkorridorer som möjliggör för fordon att kunna växla mellan lokala dedikerade mobilnät och det publika 5G-nätet, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef för Telia företagsaffär.

De 5G-transportkorridorer som byggs innebär att automatiserade transporter ska kunna färdas från en logistikhubb till en annan. Ett scenario i Northstar-programmet som redan nu går att testa på Asta Zero utanför Göteborg som ägs av forskningsinstitutet RISE. Nu utökas möjligheten att testa detta scenario till allmänna vägar vilket innebär att fordon exempelvis ska kunna starta vid en hamn, färdas längs motorvägarna och så småningom anlända till en inhägnad lageranläggning.

– Elektrifiering, digitalisering och automatisering krävs i det utsläppsfria transportsystem som vi skapar tillsammans i Göteborg just nu. Satsningen Northstar ger oss en unik möjlighet att attrahera aktörer som vill skala upp sina försök i större skala, i verklig miljö. Våra transporter ska vara smarta, säger Jonas Eriksson, Business Region Göteborg, verksamhetsledare för Gothenburg Green City Zone.

Innovationsprogrammen Northstar, som lanserades av Telia och Ericsson i februari 2023, fokuserar inledningsvis på fordonsindustrin och utvecklingen av smarta och hållbara transportlösningar. I dagsläget deltar en handfull utvalda företag och verksamheter i programmet, bland annat Asta Zero och nyligen anslutna Luleå Tekniska Universitet. Rent tekniskt består innovationsnätet i Northstar av ett nytt 5G-nät, själva hjärnan i ett mobilnät, som är integrerat mot Telias befintliga, publika 5G-nät som nu snabbt rullas ut över landet och som redan täcker 75 procent av befolkningen. Företag kan också bygga lokala nät på exempelvis testsajter eller forskningsanläggningar och koppla upp dessa mot innovationsnätet, oavsett var i Sverige de är verksamma.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer