maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Utmanande driftjobb till Svevia

Från och med första september är Svevia ny vägentreprenör för driftområde Vetlanda. Vägunderhållet utförs på uppdrag av Trafikverket och omfattar totalt cirka 1105 kilometer väg och 45 kilometer gång- och cykelvägar.

placeholder

Lästid:  0 min

article
article Trafiken inom driftområdet präglas främst av pendlare och godstrafik. Under sommaren intensifieras den av sommarturister som vill uppleva Småland och Öland. Foto: Svevia/Pressbild

– Vägnätet i driftområdet består framför allt av landsvägar och ett mindre vägnät. Men det betyder inte att vägunderhållet saknar utmaningar. Höjdskillnaderna i det småländska höglandet skapar flera olika klimatzoner, vilket gör att det vintertid kan vara stora lokala skillnader på snömängd och typ av vinterväglag, säger Pär Gustafsson, Svevia.

Svevias uppdrag sträcker sig över fyra år med möjlighet till ytterligare två års option. Vintertid ligger fokus på att göra vägarna säkra och framkomliga genom snöröjning och halkbekämpning. Sommartid utförs löpande underhåll av vägarna och vägområdet, som diken, skyltar, vägräcken och vägtrummor.

– Dygnet runt finns det någon på driftområdet som bevakar väg- och väderläget för att så snart det behövs kalla ut de åtgärder som behövs. På vintern är det mest intensivt men även under barkmarksäsongen kan vi snabbt behöva kalla ut resurser. Det kan vara olika säkerhetshöjande åtgärder som ett sönderkört broräcke eller ett nedfallet träd som ska röjas undan.

Trafiken inom driftområdet präglas främst av pendlare och godstrafik. Under sommaren intensifieras den av sommarturister som vill uppleva Småland och Öland.

– Jönköping är en företagsintensiv region som är helt beroende av ett välfungerande vägnät för sina godstransporter. Skogsindustrin är stor i området, här finns flera sågverk och en virkesterminal. Nässjö är även en knutpunkt för järnvägen där mycket gods lastas om mellan väg- och järnvägstransport.

Det statliga vägnätet som ingår i driftområdet sträcker sig geografiskt framför allt över kommunerna Vetlanda, Sävsjö och delar av Nässjö samt mindre delar av Värnamo, Eksjö, Uppvidinge och Växjö kommun. Kontraktet är värt cirka 40 miljoner kronor per år.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer