maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Uttjänt bro får nytt liv hos forskare

Den gamla Kalixbron, från 1957, som snart börjar rivas ska leva vidare i ett laboratorium på Luleå tekniska universitet. Den ska användas för att ge forskare ökad förståelse för vilka risker gamla broar kan utgöra.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Den gamla Kalixbron som snart ska rivas kommer användas för forskning. Foto: Luleå tekniska universitet

– Vi kommer att undersöka och mäta den gamla brons kapacitet och möjliga brister för att öka får förståelse för vilka risker gamla broar kan utgöra, säger Gabriel Sas, professor och ämnesföreträdare i byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet.

Med avancerad utrustning och mängder av sensorer kommer mätdata att samlas in samtidigt som tung trafik som körs under kontrollerade former i bägge färdriktningar för att sedan analyseras. Resultaten kommer att redovisas i ett antal vetenskapliga publikationer under de kommande åren.

– Efter nedmontering och rivning kommer en del av bron att tas till vårt MCE-laboratorium i Luleå där fler tester som till exempel brottsbelastning kommer att utföras. Vi har över 30 000 broar i Sverige så kunskap om deras livslängd och lastkapacitet är avgörande för både miljöomställning och ekonomi, säger Gabriel Sas

– Nästa steg i vår forskning är att implementera metoden på andra broar. Olika typer av broar beter sig på olika sätt, säger Gabriel Sas.

Forskare vid Luleå tekniska universitet har tillsammans med teknologibolaget TimeZYX också skapat en detaljerad digital modell av den gamla Kalixbron. Digitala kopior kan i framtiden vara ett verktyg som gör det möjligt att inspektera broar på distans, menar Gabriel Sas.

Bron ska börja rivas i februari.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer