maskinentreprenoren logo

Genomförandebeslut om avloppsystem för 17,5 miljarder

VA Syds förbundsfullmäktige har fattat genomförandebeslut för avloppsreningssystemet Maxima – södra Sveriges största infrastruktursatsning de kommande åren – på drygt 17,5 miljarder.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article VA Syd planerar en av södra Sveriges största kommande infrastruktursatsningar på 17,5 miljarder i det nya avloppssystemet Maxima. Foto: VA Syd

– Nu är investeringsavtalet godkänt av alla medverkande kommuner, och idag togs ett genomförandebeslut av oss på VA SYD. Det innebär att vi nu står på fast mark vad gäller Maximas omfattning och rambudget, säger Magdalena Beck, förbundsstyrelseordförande för VA SYD.

Maxima är ett avloppsreningssystem som består av flera delar – ett nytt avloppsreningsverk i Malmö med nya utloppsledningar i Öresund, en ny stor pumpstation, avloppstunnel söder (under Malmö) samt avloppstunnel norr (från Lund). Systemet ska möta behovet av avloppsrening i kommunerna Burlöv, Lomma, Lund och Malmö samt ta emot avloppsvatten från delar av kommunerna Staffanstorp och Svedala. Byggstarten planeras till 2027 och hela systemet förväntas vara driftsatt 2035, och ge regionen en robust och hållbar avloppsrening i generationer framåt.

Beräknad kostnad för projektet är 17,5 miljarder.

─ För oss är genomförandebeslutet ett avgörande steg för att kunna komma vidare med en mer detaljerad planering av hur vi ska bygga avloppsreningssystemets olika delar, söka nödvändiga miljötillstånd och förbereda för upphandlingar, samt säkerställa att Maxima möter krav från verksamheten, säger Carola Joelsson, ansvarig för genomförandet av Maxima.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer