maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Vanligast med bullerskador inom bygg och anläggning

En ny rapport från Afa Försäkring visar att buller är den tredje vanligaste orsaken till en godkänd arbetssjukdom. Statistiken visar att bullerskador främst drabbar män, särskilt äldre, inom industrin och byggbranschen.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Buller är den tredje vanligaste orsaken till en godkänd arbetssjukdom. Män inom industri och bygg är mest drabbade av buller. Det visar en ny rapport från Afa Försäkring. Foto: Pressbild/Afa/johner.se/Cultura Creative

Högljudda maskiner och verktyg är ofta det som ligger bakom bullerskadorna. Buller är den tredje vanligaste orsaken till en godkänd arbetssjukdom. Det visar en ny rapport från Afa Försäkring.

– Bullerskador står för 11 procent av det totala antalet godkända arbetssjukdomar under perioden 2013–2022. Buller är den tredje vanligaste orsaken till en godkänd arbetssjukdom, näst efter vibrationsskador och karpaltunnelsyndrom (domning i händerna), säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

– Inom industrin inträffar flest arbetssjukdomar orsakade av buller. Yrkesgruppen metall- och övrigt industriellt arbete står för fyra av tio arbetssjukdomar, som bland annat drabbar maskinoperatörer, mekaniker och svetsare. Betong-, bygg- och anläggningsarbete står för 14 procent av arbetssjukdomarna och byggnadsträarbetare står för 8 procent, säger Elin Henriksson.

Rapporten visar att bullerskador i högre utsträckning drabbar äldre. Under den tioårsperiod som presenteras var 9 av 10 drabbade äldre än 45 år.

– En hörselskada uppstår vanligtvis efter att man har arbetat i minst 10 år i en miljö med buller på minst 85 decibel. Skador på hörseln kan dock även uppkomma om man har varit exponerad för högre decibelnivåer under en kortare tid, säger Elin Henriksson.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer