maskinentreprenoren logo

Krönika

Var det rätt bransch som blev glad?

Lästid:  0 min

article

Mycket i byggbranschen pekar äntligen åt rätt håll. Men att få bort arbetskriminalitet i en bransch där den bitit sig fast, det är lite som att leva med Covid i samhället. Regering, myndig-heter och branschgemensamma projekt gör det svårt för viruset, men det finns där trots att vi försöker vaccinera mot kriminalitet på så många ställen som möjligt. 

Likheten med en pandemi kan utvecklas ytterligare. Att stänga ner vissa kryphål, begränsa rörelsefrihet, och vaccinera, får inte applåder över allt. Det finns ett motstånd för åtgärder som stör den rådande ordningen. Vissa är till och med motståndare till själva vaccinet. Somliga förnekar att det ens är en pandemi. Svartjobb och människohandel i branschen är bara nys och påhitt. 

Men vi har kommit en bit på vägen. Det finns ett vaccin, kan man säga. Nästan två år efter att vi grundade företaget Ansvar Säkerhet fick vi i maj det Stora Säkerhetspriset av säkerhetsbranschen. Jag erkänner villigt att det gör mig både glad och stolt.

Motiveringen lät så här: 

”Jessica Löfström är en inspirerande entreprenör och företagare som i över 20 års tid har arbetat för att motverka kriminalitet och förbättra arbetsvillkoren inom fastighets- och byggbranschen. 

Hon har med outtröttligt engagemang drivit kampen mot kriminalitet och exploatering, bland annat genom att starta företag med fokus på socialt ansvar och kompetens, publicera debattartiklar om säkerhet och ansvar i byggsektorn samt genom att skapa en fond mot svartjobb. 

Med hjälp av hennes nystartade säkerhets- och granskningsföretag Ansvar Säkerhet fortsätter hon nu att arbeta för en socialt hållbar marknad fri från svartarbete och arbetskraftsexploatering”.

Jag blir lite fundersam när jag skriver ned detta. Tänker att detta erkännande för gott arbete kanske borde ha kommit från min älskade byggbransch också. Det är ju den jag vill skydda.

När jag läser den här motiveringen så tänker jag: Är det nu jag säger farväl till min älskade byggsektor där vi har så mycket viktigt att fortfarande åstadkomma? Jag kanske är i fel bransch? Jag kanske gör mer gott för byggbranschen här vid sidan än mitt i den?

Jag tänker att jag blir kvar. Byggbranschen är bara lite sen på bollen. Men det kommer att bli bra. Och jag vet att det finns många som hejar på mig i byggbranschen också. 

Text:

Plus & Minus

Johan Danielsson som arbetsmarknads- och bostads­minister. Kan bara bli bra.

Det knepiga parlamentariska läget som gör det svårt att driva igenom lagförändringar i riksdagen för att stävja arbetslivskriminalitet.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer