maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Mer vatten än beräknat läcker in i Varbergstunneln

Varbergstunneln har drabbats av att det läcker in mer vatten i service- och tågtunneln än tidigare beräknningar. Nu ansöker Trafikverket om utökat tillstånd hos mark- och miljödomstolen.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Det läcker in mer vatten än beräknat i Varbergstunneln och därför ansöker nu Trafikverket om att få leda bort mer grundvatten. Foto: Arkivbild

– En anledning till att det läcker in vatten är att de horisontella sprickzonerna i berget är större än vad vi bedömde innan vi började bygga. Vi märker att det tar tid och är komplicerat att täta, säger Johan Hjertström, Trafikverket och projektchef för Varbergstunneln.

Därför har nu Trafikverket ansökt om ett utökat tillstånd för att leda bort mer grundvatten.

—Vi önskar nu justera upp det tillstånd som mark- och miljödomstolen gav oss i tidigare miljödom. Vi måste få utökat tillstånd att leda bort en större mängd vatten annars ser vi att konsekvenserna blir väldigt stora för projektet i form av förlängd byggtid och högre kostnader, säger Johan Hjertström.

Det är cirka 220 meter kvar att bygga i tunneln.

– Det kan låta lite med tanke på att hela sträckan är 2,8 kilometer men det tar tid det här sista på grund av höga vattenflöden i tunneln. Vi har fortsatt komplicerade tekniska utmaningar på grund av extra arbete med efterinjekteringar, poängterar Johan Hjertström.

Beslutet från Mark- och miljödomstolen kan ta upp till ett år.  Projektet kommer dock fortsätta följa upp omgivningspåverkan med mätningar och ovannämnda åtgärdsarbeten.

 

 

 

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer