maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Världens största byggföretag listade

Tidningen International Construction har listat världens största byggbolag (ICON 200). Kineserna dominerar helt, men Sverige gör förvånansvärt bra ifrån sig. Med fyra bolag på listan hamnar Sverige på plats nummer 9 i världen.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Skanska är inte största byggaren i Sverige, men med sina internationella enheter i USA och Storbritannien landar bolaget som nummer 20 totalt i världen. Störst i Sverige är Peab. Foto: Skanska

Tidningen International Construction samlar in bokslut från en stor mängd byggföretag varje år och listar sedan de 200 största byggbolagen i en tabell där man kan se och jämföra placeringar, jämföra med tidigare år, samt vilka länder som är starkast internationellt. I topp är det fem kinesiska bolag där China State Construction and Engineering är överlägset störst. Största icke kinesisk byggare är franska Vinci, som därmed alltså tar plats nummer 6.

Skanska (inklusive den utländska verksamheten) är totalt det 20:e största byggföretaget i världen enligt siffrorna från 2021. Det är två placeringar bättre än förra mätningen.

Men även Peab, NCC och JM tar sig in på 200-listan. JM lägger sig på plats 159. Dessa fyra svenska byggbolag gör tillsammans att Sverige blir nia i världen. Både de länder som kommer före och Italien och Nederländerna som kommer efter Sverige har fler byggbolag med på listan. Nio nederländska byggbolag kvalar in. I topp är då Kina, sedan USA och tredje största byggnation är Japan.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer