maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Veidekke förvärvar stor ME-medlem

Veidekke har ingått en avsiktsförklaring att förvärva Euromining i Gällivare – en maskinentreprenör som främst riktar sig till gruvindustrin. Euromining kompletterar Veidekkes verksamhet i norra Sverige som idag främst är inriktad på nybyggnation av infrastruktur och gruvprojekt.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article - Veidekke har sedan tidigare en stark position med anläggningsprojekt relaterade till gruvindustrin, som är den i särklass största och viktigaste industrin i norra Sverige. Vi har arbetat tillsammans med Euromining i flera projekt och både verksamhet och kultur passar väl in i Veidekkes vidare planer för regionen, säger regionchef Mathias Rönnholm. Foto: Veidekke/Euromining/Pressbild

I förvärvet ingår förutom Euromining AB även de båda underentreprenörsbolagen Lars Almgrunds Åkeri AB samt Tommys Last Vitåfors AB. Euromining är specialiserat på lastning och transport av malm, med merparten av sin verksamhet i Malmfältens gruvdistrikt som omfattar Gällivare och Kiruna. Bolaget är även verksamt i Stockholmsområdet. Bolagets största kund är LKAB som har en omfattande verksamhet inom gruvdrift i norra Sverige.

–Förvärvet av Euromining stärker och kompletterar Veidekkes position i en region med stor aktivitet och spännande framtidsutsikter. Euromining har en bra verksamhet och ordertäckning och har visat en stark ekonomisk utveckling. Tillsammans med Veidekkes befintliga verksamhet ger detta en bra grund för att ta del av den förväntade tillväxten i regionen, säger Marcus C Nilsson, verksamhetsområdeschef Infrastruktur Sverige.

Euromining etablerades 1999 och är en koncern med cirka 200 anställda. Företagets årliga omsättning är cirka 750 miljoner kronor.

- Veidekke har sedan tidigare en stark position med anläggningsprojekt relaterade till gruvindustrin, som är den i särklass största och viktigaste industrin i norra Sverige. Vi har arbetat tillsammans med Euromining i flera projekt och både verksamhet och kultur passar väl in i Veidekkes vidare planer för regionen, säger regionchef Mathias Rönnholm.

– Veidekkes kultur och syn på hur affärer skall bedrivas är väldigt lika oss och med en sådan stark aktör i ryggen har vi goda förutsättningar för att fortsätta driva vår expansionsresa, säger Lars Almgrund, VD och medgrundare.

– Jag är väldigt nöjd att vi går samman med Veidekke och ser det som en fantastisk möjlighet och som ett nästa steg i EuroMinings utveckling. Vi fortsätter som ett eget varumärke men som en del i en stark koncern. Vi kommer fortsätta göra det vi är bäst på – att flytta berg. Tillsammans med Veidekke kommer vi göra det ännu bättre, säger Tommy Gustafsson – styrelseordförande och medgrundare.

Veidekke förvärvar 100 procent av aktierna kontant, de nuvarande ägarna kommer fortsatt att vara involverade i verksamheten. Genomförande av förvärvet kommer att ske så snart som möjligt, och förväntas slutföras under tredje kvartalet 2024. Avtalet är villkorat av en tillfredsställande due diligence och att transaktionen godkänns av konkurrensmyndigheter och andra berörda offentliga instanser.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer