maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Veidekke gör satsning mot arbetslivskriminalitet

Veidekke vill gå i bräschen för en sundare byggbransch i Sverige. Bolaget anses redan som ledande i arbetet, men skalar nu upp sina ansträngningar ännu mer.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Veidekke lyfter sitt arbete mot arbetslivskriminalitet. Foto: Veidekke

Sedan tidigare har Veidekke granskat sina leverantörer - bland annat genom ett samarbete med fackförbundet Byggnads för avstämning mot fackliga villkor och trygghetssystem med mera. Men nu sätts ett nytt systematiskt arbetssätt i sjön där Veidekke genomför en mer omfattande granskningar av underentreprenörer i flera steg där i princip allt relevant undersöks.

– Det som är skiljer oss från resten av branschen är att vi inte nöjer oss med att våra samarbetspartners förbinder sig att uppfylla lagar, regler och kollektivavtal – vi granskar aktivt att de verkligen lever som de lär, förklarar Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke och den som är ansvarig för ansvarig för projektet regelefterlevnad och Seriositet.

Veidekke menar att de har en fungerande granskningsmetodik där man samkör uppgifterna från de olika systemen. Utredningsprotokollet för den fördjupade bolagskontrollen avslöjar fusket med all önskvärd tydlighet när uppgifterna helt enkelt inte går ihop. Lennart Weiss kallar metodiken, som nu ska tillämpas bredare, för ”tvättmaskinen”.

Men Veidekke tänker inte i första hand bara stoppa leverantörer, utan hjälpa dem att bli bättre. Ett av skälen menar Veidekke är att det annars riskerar att bli för få leverantörer kvar. Det finns med andra ord de som gör fel, men inte borde behöva gör det. Veidekke bjuder istället in entreprenörer till en strukturerad prekvalificeringsprocess relaterad till seriositet och sociala villkor.

– Om man vill jobba med Veidekke tvingas man välja väg, konstaterar Lennart Weiss. Vissa, som inte vill göra rätt, hoppar av. De andra kan vi jobba vidare med. Då börjar vi puffa dem framåt, mot en anpassning till svensk standard.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer