maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Veidekke transporterar bort kyrka

Veidekke har tecknat avtal med LKAB för flytten av Kiruna kyrka. Projektet är en totalentreprenad i samverkan. Målsättningen är att påbörja anläggande under första halvåret 2024.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Planerad flytt till Nya Kiruna Centrum är satt till sommaren 2025. Nu planeras och projekteras det för att det känsliga jobbet ska lyckas. Foto: Veidekke/Pressbild

Veidekkes uppdrag består av att ta fram projekteringsunderlag för transportvägar samt utredning kring ett säkert sätt att flytta kyrkan till sin nya plats. Vidare ska även utredningen behandla hur de i kyrkan ingående delar såsom orgel och altartavla ska skyddas under flytten. Nu pågår detaljprojektering för transportvägen som är tänkt att påbörjas under vintern 2023-2024.

– Det känns mycket bra att vi nu är inne i projekteringsfasen tillsammans med Veidekke och deras samarbetspartners för att möjliggöra bevarandet av det kyrkliga kulturminnet Kiruna kyrkan med dess klocktorn genom en flytt till dess nya plats, säger Stefan Holmblad, LKAB:s projektledare för flytten av Kiruna kyrka

Kiruna kyrka anses ha ett stort kulturhistoriskt värde och har utsetts till Sveriges vackraste byggnad. Den väger ungefär 600 ton. Planerad flytt till Nya Kiruna Centrum är satt till sommaren 2025.

- LKAB:s fortsatta förtroende är ett bevis på vilket gott arbete vi utfört hittills med flytten av Kiruna. Det känns inspirerande att nu få möjligheten att flytta en byggnad som utsetts till Sveriges vackraste och betyder mycket för många här, säger Mathias Rönnholm, regionchef Veidekke Anläggning Nord.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer