maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Veidekke trea i världen med verifierade klimatmål

Veidekke har som första byggföretag i Skandinavien och tredje i världen, fått sina kortsiktiga och långsiktiga klimatmål verifierade av det Science Based Target initiative (SBTi).

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Vetenskapsbaserade mål visar hur mycket och hur snabbt företag måste minska utsläppen av växthusgaser för att nå Parisavtalets mål. Veidekke är ett av världens tre första byggbolag att få sina klimatmål verifierade av Science Based Target initiative (SBTi). Foto: Veidekke

 I verifieringen har SBTi gått igenom ett omfattande underlag från Veidekke, för att bekräfta att kortsiktiga (2030) och långsiktiga (2045) mål – samt Veidekkes underlag för arbetet – ligger i linje med vetenskapligt baserade kriterier. Vetenskapsbaserade mål visar hur mycket och hur snabbt företag måste minska utsläppen av växthusgaser för att nå Parisavtalets mål att minimera den globala temperaturökningen till 1,5 °C och förhindra de värsta effekterna av klimatförändringarna. Fler än 3500 företag, inklusive 324 skandinaviska, har åtagit sig att sätta vetenskapligt baserade klimatmål. Av dessa har 50 företag fått sina nettonollmål verifierade och Veidekke är ett av endast tre byggföretag i världen med SBTi-verifierade nettonollmål.

– Att våra klimatmål nu tredjepartsverifieras genom SBTi bekräftar att Veidekkes klimatmål ligger i linje med vad som krävs för att begränsa den globala uppvärmningen till maximalt 1,5°C, säger Catharina Bjerke, hållbarhetschef på Veidekke.

Veidekke ska först halvera utsläppen till 2030 och sedan nå nettonollutsläpp av växthusgaser i hela värdekedjan till 2045. Nettonollutsläpp innebär att koncernen ska minska utsläppen i hela värdekedjan så mycket som möjligt och neutralisera eventuella restutsläpp genom koldioxidavskiljning eller andra metoder som permanent avlägsnar koldioxid från atmosfären. Genom egen innovation, kompetensanvändning och nära samverkan med kunder, leverantörer och andra samarbetspartners ska Veidekke bidra till att minska negativ påverkan på klimat och miljö samtidigt som det skapar mervärde.

 

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer