maskinentreprenoren logo

Krönika

Vi kan bättre än såhär

Lästid:  0 min

article

Alla verkar helt överens på pappret att vi ska arbeta bort arbetslivskriminalitet. Det startar nya projekt i parti och minut och undersökningar. Arbetsplatskontroller. Vissa bättre än andra. Några meningslösa. 

Jag är ju part i målet… Jag har varit med att grunda företaget Ansvar Säkerhet och är aktiv där. Bara så ni vet. Jag tycker inte om arbetskriminalitet och jag arbetar för att stoppa det.

Så hur bra går det där ute – egentligen? Det är lite delade meningar faktiskt. Eller jag vet inte om det är det. Man vill bara kanske låtsas om som om det inte är så illa som man tror. Eller orkar hantera.

Hållbarhet verkligen på modet nu. Det finns mängder av experter på området både i näringslivet och det offentliga. Väldigt många rapporter och möten om hur viktigt och avgörande detta är. Och som bekant handlar hållbarhet inte bara om klimatet, utan även social hållbarhet. 

När företaget Ansvar och Säkerhet gör arbetsplatskontroller hittar vi illegal arbetskraft i var tredje kontroll. Arbetskraften är inte anmäld eller har rätt löner. Oftast både och. Vi kommer oanmälda ska jag tillägga. Vissa ringer först och berättar att de kommer och räknar kanske med att oseriösa aktörer då står kvar med hatten i handen och hälsar välkommen. Det gör dom antagligen inte. Dom har dragit som en avlöning. En svart avlöning. 

När polisen gör ett tillslag så är metodiken alltid oannonserad… Såklart. Konstigt hade det ju varit annars. När bransch- och arbetsgivarföreningen Byggföretagen gjorde sin omfattande arbetsplatsundersökning nyligen så hade man först berättat att man tänkte komma…

Blev det bra? Jo, resultatet blev väldigt bra. Man hittade få avvikelser. Bara att gratulera.

Men vad fick man veta? Den analysen lämnar jag till er läsare. Ni förstår nog rätt så bra. Men jag kan berätta att Byggföretagen var nöjda. Man fick tydligen fram hårda fakta och är trygga med resultatet.

Vi kan bättre än såhär. Jag tänker att det är ganska mycket som står på spel. Seriösa kompetenta företag slås ut från marknaden, till exempel. Ungdomar tappar intresse för branschen. Hålla kriminella organisationer under armarna i en tid då politikerna menar att säkerhetsläget i Sverige är sämre än någonsin. 

Vi gör rätt istället. Undersöker på riktigt och agerar sedan med kraft.
Eller hur?

Text: Jessica Löfström

Plus & Minus

Finns det ngt plus i dagsläget, regn, dålig konjunktur, ökat hotläge?

Besvikelse för att många blundar, inte bara med ena ögat, utan med bägge.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer