maskinentreprenoren logo

Krönika

Vi måste ta hand om vår byggbransch

Ibland hör jag någon kollega...

Lästid:  0 min

article

Ibland hör jag någon kollega i byggbranschen som anser att jag överdriver problemen. Jag har ju tjatat i många år nu om att vi har allvarliga problem med svarta löner, fusk och oseriösa företag i byggbranschen. Och att vi därmed tappar miljarder i skatteintäkter och riskerar att våra svenska kompetenta byggföretag slås ut. Det är olyckligt att vissa fortfarande lever i den villfarelsen att problemen inte är stora och akuta.

Det kan komma att slå tillbaka – hårt. För byggbranschens beställare är mindre imponerade. Morgan Jansson, inköpschef på Stockholmshem anser – efter att själv ha bevakat marknaden ute i fält att:

1. Kriminaliteten är omfattande och organiserad.

2. Varken stora eller små bygg-bolag klarar att skydda sig.

3. Huvudentreprenörerna tar inte sitt ansvar.

4. Myndigheterna behöver bli mer effektiva. Det är alltså inte jag som säger detta. Det är en beställare av våra tjänster. Sug på den en stund. Vem köper en bil av en sådan bransch? Men för all del.

Ekobrottsmyndigheten och skattemyndigheten håller också med. Det är problem. Stora. Byggfacket håller med. Jag som är ute ofta och tittar… har känt till det här länge.Men det finns ett litet ljus i varje fall. Byggföretagen, det vill säga det som tidigare var Sveriges Byggindustrier, förnekar i varje fall inte att vi har bekymmer.

Och nu har parterna i byggbranschen tillsatt det som heter Byggmarknadskommissionen. Byggmarknadskommissionen har rätt mycket att göra. Arbetsplatsolyckor ökar, kollektivavtal kringgås, löner dumpar och kriminalitet har fått fäste i byggsektorn… Det är inte jag som ”tycker” detta. Det är Byggmarknadskommissionens egna formuleringar inför sitt uppdrag. Men man ska bara jobba i två år – och det räcker nog inte.

Frågar ni mig, så är jag övertygad om att myndigheterna måste samarbeta och dela information mellan sig. Allt från Ekobrottsmyndigheten till Skatteverket och Arbetsmiljöverket. Polis och Migrationsverket, med flera. Alla som behövs. För det här är ingen lätt match, organiserad brottslighet med stora pengar i omlopp får vi inte stopp på med ett par år i konferensrummen. Ett sånt samarbete pågår som ett projekt just nu. Men det finns en rad hinder. Myndigheterna får inte dela viss information och ligger därmed efter. Här behöver beslutsfattarna komma in och undanröja dessa hinder, annars vinner vi inte kampen mot skurkarna.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer