maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Vibrationsskador vanligaste arbetsjukdomen

Vibrationsskador är den vanligaste arbetssjukdomen som godkänns av Afa Försäkring. Skadorna drabbar främst män och är vanligast inom byggbranschen och metall- och övrig industri. Det visar aktuell statistik i Afa Försäkrings nya rapport Dåliga vibbar – arbetssjukdomar orsakade av vibrationer.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Av de som drabbas av vibrationsskador är 45 procent yngre än 46 år. Det kan jämföras med att 37 procent av de som drabbas av någon arbetssjukdom, oavsett diagnos, är yngre än 46 år. Foto: johner.se/Maskot Bildbyrå AB

– Vibrationsskador är den vanligaste arbetssjukdomen i Sverige, med runt 200 godkända skador per år för åren 2012–2021. Av alla godkända arbetssjukdomar under de åren berodde hela 30 procent på vibrationsskador, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

Män i byggbranschen drabbas ofta

– 94 procent av de godkända arbetssjukdomar som beror på vibrationsskador drabbar män, då denna typ av arbetssjukdom främst förekommer i mansdominerade yrken. Exempelvis inom byggbranschen och metall- och övrig industri, där det är vanligt att arbeta med maskiner och verktyg som vibrerar eller slår kraftigt, säger Elin Henriksson.

För män är vibrationsskador den vanligaste arbetssjukdomen och står för en tredjedel av arbetssjukdomarna. För kvinnor är det den sjätte vanligaste arbetssjukdomen och står för sex procent. De allra flesta som under åren 2012–2021 fick en arbetssjukdom som beror på vibrationsskador godkänd arbetade i privat sektor.

– De tre yrkesgrupper som har flest vibrationsskador sysselsätter många män. Metall- och övrigt industriellt arbete och betong-, bygg- och anläggningsarbete har flest fall. Tillsammans står de för två av tre arbetssjukdomar på grund av vibrationsskador. Byggnadsträarbetare står för 14 procent av sjukdomarna, säger Elin Henriksson.

Av de som drabbas av vibrationsskador är 45 procent yngre än 46 år. Det kan jämföras med att 37 procent av de som drabbas av någon arbetssjukdom, oavsett diagnos, är yngre än 46 år.

Arbetsmiljöverket kommer att genomföra kontroller av tillverkare och inspektera arbetsgivare för att se till att de efterföljer reglerna för att förebygga vibrationsskador. Vi kommer även att gå ut med informationskampanjer under de kommande åren.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer