maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Vindkraft bör byggas i Stockholm hävdar experter

Ny vindkraft bör byggas i Skåne och Stockholm för att ge bäst effekt. Det här menar företagsledare inom vindkraftsbranschen i en ny undersökning som har tagits fram av Tyréns.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Hälften av de medverkande vd:arna inom branschen svarar att Skåne bör sättas främst när utbyggnaden av vindkraft ska ta fart. Därefter följer Stockholm som 36 procent anger. Foto: Thyréns/Pressbild

Resultatet i undersökningen visar dock att det råder brist på kompetens inom branschen, och att regeringen får underbetyg när det gäller arbetet med vindkraftfrågorna.

Hälften av de medverkande vd:arna inom branschen svarar att Skåne bör sättas främst när utbyggnaden av vindkraft ska ta fart. Därefter följer Stockholm som 36 procent anger. Sedan är avståndet stort ner till Norrbotten på tredjeplats och som 17 procent vill se prioriteras

– Det är naturligt att Skåne hamnar i topp. Här har elbrist och prisnivåer slagit som hårdast på senare år, och här finns samtidigt bra förutsättningar med goda vindförhållanden och korta avstånd mellan tätorter. Samtidigt skiljer sig resultatet åt från Energimyndighetens strategi för vindkraftsutbyggnad där andra regioner lyfts fram, menar Johan Ståhl som är affärschef och driver en marknadssatsning på Vindkraft inom Tyréns.

När det gäller utmaningar hamnar brist på teknisk kompetens, långsamma tillståndsprocesser och krångliga regelverk i orostoppen, men även den geopolitiska situationen ses som ett problem av många respondenter.

– Fokus på säkerhetsfrågorna har ökat efter den senaste tidens incidenter i bland annat Östersjön. Det här avspeglar sig nu i branschen och är ytterligare en aspekt som kan bromsa utbyggnadstakten, säger Johan Ståhl.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer