maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Vindsnurrejobb i Skellefteå till Svevia

På uppdrag av Holmen Energi ska Svevia utföra grundläggande mark- och anläggningsarbeten för den planerade vindkraftparken Blisterliden i Skellefteå kommun.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article I området finns även befintliga skogbilsvägar som Svevia ska bredda och förstärka, detta för att skapa kapacitet och bärighet för de tunga materialtransporterna som utgör delar till de 14 turbinerna. Foto: Markus Marcetic/Svevia/Pressbild

Den aktuella vindparken beräknas tas i bruk 2026 och består av 14 vindkraftverk som ska få ut 360 GWh. Svevias uppdrag omfattar de mark- och anläggningsarbeten som behöver genomföras för att möjliggöra intransporter och resning av vindkraftsturbinerna.

– Vårt jobb är bland annat att anlägga vägar, upplagsytor och kranuppställningsplatser inom vindkraftparken. I uppdraget ingår även anläggning av själva vindkraftfundamenten samt det interna el- och fibernätet säger Tomas Semb, Svevia.

I området finns även befintliga skogbilsvägar som Svevia ska bredda och förstärka, detta för att skapa kapacitet och bärighet för de tunga materialtransporterna som utgör delar till de 14 turbinerna.

Fundamenten som ska anläggas är av typen bergförankrade fundament och gravitationsfundament. Till varje fundament anläggs en kranplan som är en stor hårdgjord yta som behövs för materialupplag samt för uppställning av de kranar som ska lyfta turbinen på plats.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer