maskinentreprenoren logo

Branschpricken

”Viktigt att kontrollera att avfallet hanteras av seriösa återvinningsföretag”

Viveke Ihd, vd Återvinningsindustrierna

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Vad står högst på branschens agenda just nu?

– Det är att belysa vikten av att anlita serösa återvinningsföretag. Som beställare måste du också kräva detaljerad avfallsstatistik så du vet hur avfallet behandlas. Avfallsstatistiken är också viktigt för att se förbättringspotentialen, och därmed minska avfallskostnaderna. Annars får vi in den har typen av bolag som Think Pink som ger branschen ett väldigt dåligt rykte… och även orsakar svåra miljöskador.

Hur ska man gå tillväga för att bäst hitta de seriösa aktörerna.

– En sak är att inte bara gå efter lägsta pris, för seriös återvinning kostar. Sedan är det ett tips att söka våra medlemmar på vår hemsida. Medlemmarna har krav på värdegrund, uppförandekod och är certifierade. Det är både stora och små företag som håller på med återvinning i dag. Våra medlemmar omsätter 30 miljarder och har cirka 10 000 anställda.

Är återvinning en lönsam bransch att verka i?

– Vi diskuterar aldrig affärer på våra möten så det kan jag inte svara på. Anledningen är att våra medlemmar är konkurrenter och vi vill till varje pris undvika misstankar om karteller.  Om vi däremot ser att klimatnyttan räknas som lönsam är svaret självklart ja. Att återvinna avfall ger stor klimatnytta och stödjer tanken om ett resurseffektivt samhälle. Vi måste värna vårt enda jordklot. 

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer