maskinentreprenoren logo

Teknik

Volvo CE går "all in" med elmaskiner

Volvo CE kommunicerar allt oftare att det är el som gäller för maskinparken i framtiden. Men vätgasprojekt finns parallellt. I veckan lanserades hjullastare L120H som elmaskin. Intressant nog har JCB valt att gå motsatt väg. För de större maskinerna har el för tillfället skrotats i Storbritannien. Vätgas är grejen där.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article – Denna modell kommer bli ett efterlängtat tillskott till vårt utbud av elektriska maskiner, där vi sedan tidigare har lyckats väldigt bra med introduktionen av Volvos kompakta eldrivna hjullastare och grävmaskiner, säger Fredrik Askling, produktchef för elektromobilitet på Swecon. Foto: Swecon

20-tonnaren L120H Electric Conversion, som är utvecklad i samarbete med Volvos partner Parker Hannifin och sedan byggts om av koncernens egna bolag CE Engineering Solutions, kommer att bli kommersiellt tillgänglig för utvalda kunder i Europa under 2023. Med den etablerade konventionella maskinen som bas, som fortfarande kommer att erbjudas kunderna, kommer elkonverteringsmodellen att leverera samma prestanda men med fördelen att göra det utan utsläpp.

– Denna modell kommer bli ett efterlängtat tillskott till vårt utbud av elektriska maskiner, där vi sedan tidigare har lyckats väldigt bra med introduktionen av Volvos kompakta eldrivna hjullastare och grävmaskiner, säger Fredrik Askling, produktchef för elektromobilitet på Swecon.

– Innan en bredare utrullning av modellen, så kommer vi att under året sätta ett begränsat antal i drift hos ett mindre antal kunder med verksamhet i lämpliga applikationer. L120H Electric Conversion kommer definitivt att bidra till att sätta ytterligare fart på elektrifieringen av både Volvos produktprogram och vår bransch som helhet.

Volvo CE anser att när det gäller att leverera en koldioxidneutral bygg- och anläggningsindustri, så måste bolaget agera nu. Det senaste samarbetet för att utöka sortimentet av eldrivna hjullastare följer Volvo CE:s investering i den nederländska tillverkaren Limach, som tillkännagavs redan i juni, för att bredda företagets portfölj av eldrivna grävmaskiner.

Denna partnerskapsstrategi, som möjliggör snabbare implementering på marknaden, sker parallellt med företagets fortsatta utveckling av fler elektriska lösningar – som EC230 Electric, en 23-tons batterielektrisk grävmaskin, byggd på Volvo CE:s egen avancerade teknik. Båda metoderna behövs om branschen som helhet ska kunna nå målen om minskade koldixidutsläpp. Volvo CE har för sin del målsättningen att åstadkomma nettonollutsläpp av växthusgaser senast år 2040 – med betydande utsläppsminskningar redan 2030 – som en del av Science Based Targets-initiativet.

– Det finns ingen tid att spilla – vi måste leverera lösningar som gör det möjligt för våra kunder att nå sina utsläppsmål. Förändringen börjar här. Genom vår satsning på partnerskap kan vi ta en ledande position i omvandlingen av vår industri, med eldriftslösningar som är byggda för att möta marknadens efterfrågan och skräddarsydda för att passa våra kunders föränderliga behov. Tillsammans skalar vi upp vår portfölj av eldrivna maskiner, utökar mångsidigheten i vårt utbud och omvandlar vår industri mot en koldioxidneutral framtid, säger Carl Slotte, försäljningschef för region Europa på Volvo CE.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer